Публикация

Д-р Ваньо Шарков: Нехайното лекарско отношение е престъпление към цялото общество

"Това не е представителна извадка за българския лекар" - уточни д-р Шарков, като призова пациентите да сигнализират за всяко нарушение, лошо отношение или насилие.


източник на снимката - бнт

"Трябва да има комплексност в лечението, диагностиката, проследяването..." - подчерта в предаването "Здравей България" на НОВА телевизия, заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, коментирайки изводите от доклада на ИА Медицински одит относно случая с починалото бебе в болницата в Тетевен.

Заместник-министърът на здравеопазването е категоричен, че лекари, които показват нехайно отношение към пациентите трябва да бъдат остро осъдени от лекарския съюз, защото подобно поведение е престъпно спрямо цялото общество, не само към конкретния пациент.

"Това не е представителна извадка за българския лекар" - уточни д-р Шарков, като призова пациентите да сигнализират за всяко нарушение, лошо отношение или насилие.

Вчера на среща между здравния министър Петър Москов и кмета на град Тетевен се взе решение родилното отделение на МБАЛ "А.Пешев"  да бъде затворено за месец. Министър Москов даде и едномесечен срок на болницата да привлече нови акушер-гинеколози, за да запази отделението. Тежки нарушения в болницата, в която преди седмица почина новородено, установи ИАМО.  Екипът е неглижирал състоянието на родилката и бебето и е направил сериозни пропуски при целия процес на раждане, още от приемането на родилката.

След случая с починалото новородено гинеколозите в тетевенската болница напуснаха. До възстановяване на работата на родилното отделение Регионална здравна инспекция – Ловеч ще координира и контролира оказването на медицинска помощ за бременните. Ще бъде направена организация за обслужването на пациентите, обяви директорът на тетевенската болница д-р Невелина Ганева, като призова колегите си от страната да не оставят болницата без акушер-гинеколози. Пред камерата на БНТ д-р Ганева отправи предложение за работа към млади и утвърдени специалисти.

В студиото на "Денят започва" (БНТ) бившите министри на здравеопазването д-р Стефан Константинов и д-р Таня Андреева дискутираха случая на починалото бебе в контекста на здравната реформа, финансирането на болниците и нивото на компетентност на специалистите.

Управляващите трябва да работят по националната здравна карта - отново подчерта  Таня Андреева, която смята, че реформата в здравеопазването в момента не се прави. Според нея основна причина за неслучването на тази реформа е страхът на политиците, свързан с различни лобите във фарма индустрията и пациентски организации. 

Въпросът, доколко проблемите в здравеопазването се дължат на липса на качествени специалисти, остана висящ, като бе отбелязано, че в България има много добри специалисти, но за съжаление те са съсредоточени предимно в големите лечебни заведения. Болниците в малките населени места страдат от недостиг на квалифицирани кадри.

Бившият здравен министър Стефан Константинов изрази скептично отношение към ролята на националната здравна карта като регулатор и катализатор на здравната реформа и изрази увереност, че тази функция ще имат Застрахователните дружества.

Случаят в тетевенската болница предизвика обществeна дискусия, от която стана ясно, че това не е изолиран казус, а плод на системни нарушения. Сезирана е прокуратурата.

Коментари

Ина  Димитрова
3 юни 2015 16:30

Щом системата допуска такива мърляви лекари да ни лекуват, тежко и горко на пациентите. Как един обикновен човек да прецени, че лекарят срещу него не струва?

Престъпление към цялото общество е, но адмирации, че лекарското общество взе присърце случая, а не си зарови главата в пясъка.

Следя случая в началото и направо не мога да повярвам, че подобно отношение може да има от жена към жена