Използва ли съвременната медицина скачане върху корема при раждане? (АНКЕТА)
10.06.15
Маргарита Пеева
Маргарита Пеева
Експерт
Използва ли съвременната медицина скачане върху корема при раждане? (АНКЕТА)

Използва ли съвременната медицина скачане върху корема при раждане? (АНКЕТА)

Има исторически и морално остарели методи, които и днес се прилагат с цел по-лесно раждане - Защо? -това е въпрос, който тези дни получи различни формулировки

"Нищо ново, преди три години като раждах, акушерката натисна с лакът горната част на корема ми. За да излезело по-лесно бебето. Месец след това имах чувството, че при всяко поемане на въздух умирам." - сподели с мен моя приятелка, когато коментирахме случая с починалото бебе в тетевенската болница. Бяхме женска компания, все раждали жени, и се оказа, че повечето от тях имат сходни преживявания - употреба на форцепс, "скачане върху корема", навикване от екипа...И най-потресаващото е, че всяка беше приела, че това е нещо "нормално", неприятно, болезнено, унизително, но част от раждането.

Аз също съм раждала, два пъти. И двата пъти имах щастието да попадна на изряден екип професионалисти, като не само всичко протече като "по вода", но и бях обгрижвана, както се полага на бъдеща майка. Затова смятам, че подобни случаи не трябва да бъдат разглеждани като правило, а като онова изключение, което трябва да бъде посочено, за да бъде прекратена порочна практика. Можем да решим проблема като признаем, че съществува, без да бележим с него онази голяма част достойни лекари, които не заслужават да понасят негативите на недобросъвестните.

Моля, отговорете в анкетата и ако желаете, споделете своя опит!

Прикачени файлове

Защо се използва методът Кристелер...

Мнения

10 юни 2015 16:36

При мен си беше скачане и то групово. След като започнаха да губят тоновете на бебето се събраха четирима лекари и буквално и четиримата ме натискаха по корема и то здраво. Благодарение на това обаче се появи на бял свят моето дете. Аз и детето нямахме никакви усложнения след това.

3 юни 2015 14:22

Точно скачане не сами прилагали, но натиск върху корема - да, защото не напъвах добре.

3 юни 2015 13:59
Маргарита Пеева
3 юни 2015 13:59

Ето една изключително интересна статия относно използването на този метод в 21 век - http://www.credoweb.bg/myastoto-na-abdominalnata-ekspresiya-na-ploda-v-21-vek-content-61127.html