Публикация

Използва ли съвременната медицина скачане върху корема при раждане? (АНКЕТА)

Има исторически и морално остарели методи, които и днес се прилагат с цел по-лесно раждане - Защо? -това е въпрос, който тези дни получи различни формулировки


"Нищо ново, преди три години като раждах, акушерката натисна с лакът горната част на корема ми. За да излезело по-лесно бебето. Месец след това имах чувството, че при всяко поемане на въздух умирам." - сподели с мен моя приятелка, когато коментирахме случая с починалото бебе в тетевенската болница. Бяхме женска компания, все раждали жени, и се оказа, че повечето от тях имат сходни преживявания - употреба на форцепс, "скачане върху корема", навикване от екипа...И най-потресаващото е, че всяка беше приела, че това е нещо "нормално", неприятно, болезнено, унизително, но част от раждането.

Аз също съм раждала, два пъти. И двата пъти имах щастието да попадна на изряден екип професионалисти, като не само всичко протече като "по вода", но и бях обгрижвана, както се полага на бъдеща майка. Затова смятам, че подобни случаи не трябва да бъдат разглеждани като правило, а като онова изключение, което трябва да бъде посочено, за да бъде прекратена порочна практика. Можем да решим проблема като признаем, че съществува, без да бележим с него онази голяма част достойни лекари, които не заслужават да понасят негативите на недобросъвестните.

Моля, отговорете в анкетата и ако желаете, споделете своя опит!

Коментари

При мен си беше скачане и то групово. След като започнаха да губят тоновете на бебето се събраха четирима лекари и буквално и четиримата ме натискаха по корема и то здраво. Благодарение на това обаче се появи на бял свят моето дете. Аз и детето нямахме никакви усложнения след това.

Точно скачане не сами прилагали, но натиск върху корема - да, защото не напъвах добре.

Ето една изключително интересна статия относно използването на този метод в 21 век - http://www.credoweb.bg/myastoto-na-abdominalnata-ekspresiya-na-ploda-v-21-vek-content-61127.html