Трябва да работим изправени поне по два часа дневно
Миглена Събчева
Миглена Събчева
Експерт
Трябва да работим изправени поне по два часа дневно

Трябва да работим изправени поне по два часа дневно

През последните години вредите от продължителното заседяване се сравняват с тези от тютюнопушенето. Ето защо в първото по рода си ръководство британски експерти препоръчват служители в офиси да стоят прави минимум два часа през работното си време

Ако сте седнали, вероятно трябва да се изправите, преди да прочете този материал. В първото по рода си ръководство британски експерти препоръчват служители в офиси да стоят прави минимум два часа през работното си време, предаде Асошиейтед прес.

Ръководството e разработено от група експерти по поръчка на Националната служба за обществено здравеопазване и e публикувано в British Journal of Sports Medicine.

Експертите препоръчват хората да започнат с два часа в изправено положение или леко раздвижване, допълвайки, че е добре времето в изправено положение да се удвои с времето.

През последните години вредите от продължителното заседяване се сравняват с тези от тютюнопушенето. Проучвания показват, че хората, които прекарват по-голямата част от времето си в седнало положение, са по-застрашени от затлъстяване, сърдечносъдови проблеми, рак, диабет и дори преждевременна смърт.

Дори редовната физическа активност не е в състояние да противодейства на рисковете от продължителното заседяване, смята Гавин Брадли,

един от авторите на ръководството и директор на организацията и кампанията "Да изправим Великобритания на крака".

Брадли, който се разхожда, докато дава телефонно интервю, казва, че средностатистическият британец прекарва в седнало положение над половината от работното си време. Неговата организация разширява кампанията си и в други страни, сред които САЩ, призовавайки за използването на "изправени бюра" и редовно раздвижване в офиса.

Според авторите на ръководството за хората, които прекарват най-много време в седнало положение, съществува двойно по-висок риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, повишен с 13 процента риск от рак и повишен със 17 процента риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които прекарват най-малко време седнали.

Експертите напомнят, че освен с риск от сериозни заболявания, продължителното заседяване е свързано и с проблеми със ставите и гърба.

Източник: БТА   

Мнения