Публикация

Трябва да работим изправени поне по два часа дневно

През последните години вредите от продължителното заседяване се сравняват с тези от тютюнопушенето. Ето защо в първото по рода си ръководство британски експерти препоръчват служители в офиси да стоят прави минимум два часа през работното си време


Ако сте седнали, вероятно трябва да се изправите, преди да прочете този материал. В първото по рода си ръководство британски експерти препоръчват служители в офиси да стоят прави минимум два часа през работното си време, предаде Асошиейтед прес.

Ръководството e разработено от група експерти по поръчка на Националната служба за обществено здравеопазване и e публикувано в British Journal of Sports Medicine.

Експертите препоръчват хората да започнат с два часа в изправено положение или леко раздвижване, допълвайки, че е добре времето в изправено положение да се удвои с времето.

През последните години вредите от продължителното заседяване се сравняват с тези от тютюнопушенето. Проучвания показват, че хората, които прекарват по-голямата част от времето си в седнало положение, са по-застрашени от затлъстяване, сърдечносъдови проблеми, рак, диабет и дори преждевременна смърт.

Дори редовната физическа активност не е в състояние да противодейства на рисковете от продължителното заседяване, смята Гавин Брадли,

един от авторите на ръководството и директор на организацията и кампанията "Да изправим Великобритания на крака".

Брадли, който се разхожда, докато дава телефонно интервю, казва, че средностатистическият британец прекарва в седнало положение над половината от работното си време. Неговата организация разширява кампанията си и в други страни, сред които САЩ, призовавайки за използването на "изправени бюра" и редовно раздвижване в офиса.

Според авторите на ръководството за хората, които прекарват най-много време в седнало положение, съществува двойно по-висок риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, повишен с 13 процента риск от рак и повишен със 17 процента риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които прекарват най-малко време седнали.

Експертите напомнят, че освен с риск от сериозни заболявания, продължителното заседяване е свързано и с проблеми със ставите и гърба.

Източник: БТА   

Коментари