Публикация

Сенната хрема атакува предимно младите хора

Причината е главно във външната среда – продължителния престой в затворени помещения, мащабното преселение в големите градове, отделянето ни от селския начин на живот, от животните, от земята.


Д-р Албена БЪЧВАРОВА, алерголог, болница „Александровска“

Всяка пролет и в началото на лятото започва много да се говори за сенната хрема и това е така, защото броят на хората, които страдат от това заболяване, е значителен. Първото описание на сенната хрема е от 1819 г., когато на английски лекар направило впечатление, че при всяко влизане в плевнята със сено започвал серийно да киха. И за първи път се усъмнил, че има някакъв дразнител там. По-късно, в рамките на девет години, намерил още 19 подобни случая.

Днес от алергична хрема в развития свят страдат около 400 млн. души. Причината е главно във външната среда – продължителния престой в затворени помещения, мащабното преселение в големите градове, отделянето ни от селския начин на живот, от животните, от земята. Всичко това променя нашия микробиом. Според известната хипотеза липсата на тези стари наши приятели, каквито са бактериите от околната среда, кара имунната система да ги търси. И тя ги намира в нашия организъм. Така се повишава честотата на автоимунните заболявания, на алергиите.

Несъмнено генетичният фактор, предразположението, са водещи причини и започват да се изявяват още от съвсем ранна детска възраст. Много по-често децата, чиито родители са алергични, впоследствие имат такива клинични прояви, като най-ранната форма е атопичният дерматит. За жалост не се приключва само с кожните проблеми, този атопичен марш се развива впоследствие в частност и като сенна хрема, и като усложнение - бронхиална астма. Голямата честота на алергичната хрема я прави социалнозначимо заболяване, защото е свързана и с много разходи – не само за лечение, но и заради намалена работоспособност, влошено качество на живот, отсъствия от работа.

Сенната хрема е израз на чувствителност към прашеца на опрашващите се с вятъра дървета, треви, житни растения, храсти, плевели. В резултат на това възниква алергично възпаление на нивото на очната лигавица, на носната лигавица и в белия дроб. Има зачервяване, сълзене, силен сърбеж, подуване на очите, кихане, сърбеж и водниста секреция, запушване на носа. И не са редки случаите, особено в силните сезони, когато изведнъж се затопли, рязко разцъфтят растенията, немалко хора със сенна хрема да имат и прояви на т.нар. поленова астма. Това е свързано с мъчителна кашлица, затруднение на дишането, свирене в гърдите и се налага лечение като за бронхиална астма.

Имаме впечатление, че като цяло само при най-тежките случаи на алергичен ринит хората търсят специалист, дори и лекарска помощ. Има пациенти, които са страдали от сенна хрема 10 сезона поред, без да отидат на лекар. Трябва да кажа, че това е болест на младите хора, като при децата в ранна училищна възраст честотата е около 15 на сто. Към юношеската възраст вече се увеличава на 40 на сто. Напоследък се наблюдава един пик на възвръщане на симптомите и дори първа поява при пациенти на около 30-35 години.

Съветът ми е лечението да се провежда от специалист, не просто да се вземе нещо от аптеката или това, което пие съседът, колегата. Грешка е, видяла съм много такива случаи на неправилно лечение.

Първата препоръчвана стъпка е, ако можем, да ограничим контакта с алергена. Но когато става въпрос за външни алергени като полените, това е трудно да се постигне. Второто е ние като лекари да осигурим на пациента максимално ефективна терапия с медикаменти, която да е безопасна и в същото време да е лесна за употреба и достъпна за пациента като цена. Първата стъпка при всички случаи на различен по тежест алергичен ринит са антихистамините или широкоизвестните противоалергични медикаменти, които могат да са под формата на таблетки, сироп, капки и, разбира се, за локално приложение - когато се налага да се поставят в носа и в очите. Препоръката на всички международни консенсуси в тази област е използването на новата, втора генерация препарати. Те имат редица предимства пред старите антихистамини - бързо действие, еднократен прием, не са зависими от храната, не предизвикват сънливост, могат да се използват и от шофьори, което в съвремието е съществено. В тази група попада и познатият на пациентите медикамент „Ролетра“ – и като цена е доста атрактивен, което позволява продължителен прием, защото алергиите са хронични болести и се налага да се лекуват дълго време.

Коментари

Имах много тежки епизоди с алергичен ринит преди години, кихах по 20-30 пъти наред, очите ми сълзяха непрекъснато. Пиех назначени от лекар лекарства, които ме приспиваха. За щастие, с напредването на възрастта, този проблем напълно изчезна. Чувала съм и от други хора, че с времето се отървават от алергиите. Любопитно ми е какво е медицинското обяснение