Публикация

Проблемите в здравеопазването – акцент в новия брой на БМП


Проблемите в здравеопазването са акцент в юнския брой на списание „Българска медицинска практика”. Безплатното издание предлага  анализ на дейността на Националната здравноосигурителна каса, цените на лекарствата, предимствата на информационната система и електронното здравно досие.

Д-р Божидар Нанев, председател на УС на Българския лекарски съюз и д-р Валерий Митрев, експерт в БЛС, правят равносметка на дейността на съсловната организация.

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков отново  напомня, че денталната култура на българина е на много ниско ниво. Д-р Шарков се аргументира със статистиката, според която само 36% от българите редовно си купуват паста за зъби, а 33% - четка за зъби.

В новия брой ще прочетете още как е уредено здравеопазването в Канада и как страната се превърна в територия на здравето.

Акад. Ангел Гълъбов запознава с подробностите около новия грипен вирус H1N1 и опасностите, които крият неговите мутации.

Учените предвещават оптимистичен изход от битката срещу рака на маточната шийка. Уникален тест вече ще дава точна прогноза на второто по честота онкологично заболяване при нежния пол.

Д-р Марияна Пенкова, главен асистент в Медицинския факултет на Тракийския университет, Стара Загора, спира вниманието върху синдрома на претоварване с желязо и хроничните дифузни чернодробни заболявания.

В раздела „Релакс” Румен Леонидов търси отговор на въпроса кой днес има нужда от будители.

На страниците на новия брой е поместен и  любопитен материал за хигиенните навици на благородниците от средновековна Европа.
Ще узнаете и как д-р Хаус направи Хю Лори милионер.

 

Коментари