Публикация

Коремното затлъстяване - водещ фактор за развитие на диабет тип 2

Наднорменото тегло повишава 5-10 пъти риска от развитието на захарен диабет


Наднорменото тегло повишава риска от развитието на диабет

Проявата на диабета се базира на множество външни фактори, сред които затлъстяването и наднорменото тегло играят основна роля. Наследствеността обуславя 80-90% предразположението за развитието на болестта, но нарастването на теглото е факторът, имащ съществено значение - то увеличава от 5 до 10 пъти възможността за развитие на захарен диабет. С нарастване на телесната маса действието на инсулина се забавя и отслабва. Колкото по-дебели са телесните тъкани, толкова повече се затруднява действието на секретирания от бета клетките инсулин, независимо дали е в нормално или увеличено количество. Тогава имаме на лице т.нар. инсулинова резистентност.

Съвременният начин на живот доведе до застрашително увеличаване на затлъстяването сред анселението, което е в пряка връзка с прогресивното нарастване на заболелите от  диабет тип 2. Над 90% от страдащите от диабет имат и наднормено тегло. Причините са това са храненето с висококалорийни храни, застоялият начин на живот, намалената физическа активност.

Обменните нарушения се задълбочават от появилото се вследствие от претоварването на панкреаса изтощаване на задстомашната жлеза, което от своя страна е довело до инсулинова резистентност. Затова поддържането на нормално тегло е изключително важно, както за хора, които вече са диагностицирани като диабетици, така и за онези, които имат индикация за предразположеност към заболяването.

Коментари