Публикация

Здрави и по време на отпуската


Дните на годишния отдих са преброени и всеки иска да ги изживее възможно най-пълноценно.

Затова е добре да се подготвим обаче отрано – особено ако ще прекараме почивката си на място с различен климат.
Добре е три седмици преди отпуската да си проверите кръвното. Често хората дори не подозират, че имат склонност към хипертония или дори начало на болестта.

Продължителен полет, рязка промяна на климатичните условия и специфичната отпускарска активност може да предизвика хипертонична криза.

Затова две седмици преди пътуването мерете кръвното си сутрин преди ставане от леглото и вечер преди заспиване. Сутрешното би трябвало да е значително по-ниско. Ако  разликата е по-малка от 25-30%, приемете това като тревожен сигнал.

 При редовно повишаване на кръвното налягане сърдечно-съдовата система се износва по-бързо, а това означава повишен риск от инсулт, инфаркт, исхемична болест.
Две седмици преди отпуската си направете диагностика на основните функционални показатели – това няма да ви отнеме време, а ще се застраховате от възможни проблеми, а защо не и да ги излекувате.


Всъщност изследване на кръв, урина, електрокардиограма и ехография на вътрешните органи  трябва да се извършва периодично, но предстоящата почивка е добър повод да го направите наистина.


Не по-късно от 10 дни преди отпуската посетете и зъболекаря си. Всеки знае  как внезапният зъбобобол може да помрачи не само вашата ваканция , но и на цялата компания.


Не пропускайте освен за условията и цените на мястото, където отивате, да се информирате  предварително за предлаганото здравно обслужване. 


Експертите препоръчват отдихът да започне два дни преди фактическото ваканционно начало. Първия ден си отспете, багажа събирайте през втория.

 При възможност лекарите съветват да планирате така отпуската ,че след завръщането от пътуване да имате още два дни преди започване на работа. Така ползата от почивката ще е по-пълна.

Не забравяйте да си вземете аптечката – нека в нея да има обезболяващ медикамент, спазмолитик, нестероидно противовъзпалително средство, активен въглен, медикаменти срещу диария и изгаряния.

Коментари