Публикация

Шефът на моргата в Александровска болница подаде оставка заради застояли трупове

10 г. никой не обръща внимание на проблемите в съдебната медицина, заяви проф. Станислав Христов


Проф. Станислав Христов е подал оставка като шеф на най-голямата морга в София - тази в Александровска болница.

Никой от 10 години не обръща внимание на проблемите в съдебната медицина и затова моргата е препълнена, били мотивите на Христов, който остава ръководител на катедрата по съдебна медицина. 

Преди дни районната здравна инспекция затвори моргата, защото хладилна камера се развали от претъпканите в нея трупове. След ремонт в понеделник бе отворена.

Десетки тела задръстват хладилниците на моргата. Най-старото е от 2005 г.

Заради системното претоварване на хладилната инсталация тя често се разваля. В продължение на 10 години никой не е обърнал внимание на проблемите в Съдебна медицина. Към момента дефектиралата климатична система е поправена, но проблемът с недостатъчния капацитет на моргата, не е решен.

Тъй като капацитетът на столичното трупохранилище е по-малък от реалните нужди, хладилната инсталация често се претоварва. Последният такъв случай е преди седмица.

От болницата са категорични, че проблемът възниква от покойници с неизяснена самоличност, както и от такива, на които е издаден смъртен акт, но роднините им не са ги погребали. След поредния проблем с инсталацията от Столична община отпускат пари, с които са извършени служебни погребения на 25 души. Това обаче не решава проблема, тъй като моргата остава затворена за няколко дни. 

„Аз съм си подал оставката като началник на клиниката, но не и като ръководител на катедрата, защото вече 10 години не се обръща внимание на проблемите в съдебна медицина и в резултат на това имаме много задържани трупове", уточни Христов.

След получаване на информация за проблем с инсталацията е възложена доставка от чужбина на резервна част, необходима за нормалното функциониране на климатика в трупохранилището. От Александровска болница съобщиха, че нужният апарат вече е доставен и моргата отново е в състояние да приема покойници. Проблемът е, че и към момента техният брой е по-голям от капацитета на хранилището.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Патология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Съдебна медицина Александровска болница морга проф. Станислав Христов

Коментари

Не се учудвам. От години се пише за драмата с вмирисаните трупове, които няма кой да прибере и които старата климатия не издържа. Ужасяващо е, че мястото на действието е култовата улица "Здраве" , където учат студентите по медицина, където е "Майчин дом" - изобщо меката на медицината...Всяко лято техниката дава фира и вестниците започват да въртят историите на зарязаните от близките си мъртъвци. Ужасяващо дежавю, на което достойният проф. Христов не издържа. Къде е новото гражданско сдружение, което уж трябваше да поеме упрвавлението на 9-те болници в карето на Александровска?! Моргата му се води някак си териториално....