Публикация

Дифтерия за първи път от 30 години в Европа

4-годишно момче в Испания е било диагностицирано със заболяването тази седмица


Източник:dariknews.bg

  •  Поради липса на необходимото лекарство, преди ден е изпратено искане до всички европейски държави да доставят налични количества. Детето е било спасено с препарат с изтекъл срок, който бил предложен от Франция.

    За случая информира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който уточни, че животоспасяващ антитоксичен серум е бил предоставен и от Русия.

    Дифтерията е заболяване на дихателните пътища, при което ако не се вземат спешни мерки, се стига до задушаване и фатален край. За първи път от 3 десетилетия такъв случай е регистриран в Испания, заболяло е 4-годишно дете, информира д-р Ангел Кунчев: „Случаят е много показателен, защото става въпрос за завръщане на една забравена болест в резултат на отказ на имунизация. Става въпрос за случай, който е регистриран в последните 48 часа - дете, заболяло от дифтерия. Колегите не са имали готовност, тъй като поради липса на случаи, не поддържат резерв от противодифтериен токсин. Въпреки това са успели да намерят такъв от Франция с изтекъл срок на годност, въпреки това е приложен и детето е още живо, но в много тежко състояние".

    Лекарите в Испания продължават да се борят за живота на малчугана, заради което са им нужни допълнителни количества от животоспасяващия серум: „Поискаха от всички страни. Ние също можем да им предложим, доколкото разбрах Русия им е предоставила антитоксичен серум".

Коментари

Надявам се този случай да влее малко мозък в главите на бунтарите

Вчера родителите на момчето са признали, че съжаляват,задето не са го ваксинирали, а испанските власти ще ги подведат под отговорност.

Ако отменят задължителните ваксини, подобни случаи ще спрат да бъдат изключение.