Публикация

Скринингът на хомоцистеиновите нива е препоръчителен - натрупването на хомоцистеин в организма води до увреждане на централната нервна система и усложнения при сърдечно-съдовите заболявание

Скринингът на хомоцистеиновите нива е препоръчителен - натрупването на хомоцистеин в организма води до увреждане на централната нервна система и усложнения при сърдечно-съдовите заболявание


Следенето на нивото на хомоцистеин в организма е от изключително значение за здравословното състояние на човека. Освен предразполагащ фактор към различни заболявание, хомоцистеинът е и важен маркер, който предсказва заболявания и състояния и дава възможност за навременното им лечение и предотвратяване.

До какво точно води високият хомоцистеин в организма, за какво е индикация, можем ли да го контролираме… и на други въпроси от съществено значение за задравословното ни състояние, отговори д-р Пламена Хараланова, специалист „Клинична лаборатория” в Медико-диагностична лаборатория „Лина”.

- Какво представлява хомоцистеина?

- Хомоцистеинът е аминокиселина, която съдържа сяра.Аминокиселините са градивните елементи на всички белтъци в организма, затова те са изключително важни за неговото правилно функциониране.Някои от аминокиселините не могат да се синтезират от организма и трябва да се набавят с храната.Тези аминокиселини се наричат незаменими и при човека те са 8.Една от тях е метионина.Метионинът е мощен антиоксидант, неутрализира свободните радикали, образуващи се в организма под действието на редица токсични и възпалителни агенти, има и протективно действие върху черния дроб, също така антисклеротично действие. Много проучвания сочат, че тази аминокиселина действа благоприятно върху липидния обмен, понижава холестерола.Обръщам внимание точно на метионина, защото хомоцистеинът, обект на нашия разговор, се явява междинен продукт при метаболизма на метионина.При тази трансформация в организма са необходими някои витамини от група В като фолиева киселина, вит. В12/ кобаламин/, вит. В6 /пиридоксин/ и вит.В2 /рибофлавин/.Нарушения в баланса при формиране и отстраняване на хомоцистеина водят до промени в неговите плазмени концентрации.

- Защо хомоцистеинът е толкова важен индикатор за здравословното състояние и изобщо за цялата биохимия на организма?- Плазмените концентрации на хомоцистеина могат да са индикатор за няколко много съществени отклонения от нормалната биохимия на организма.При недостиг на витамини от група В, нивата на хомоцистеина много бързо се покачват, още преди да са се понижили техните концентрации в кръвта.Това е един много ранен маркер за откриване на дефицит на вит.В12 и фолиева киселина, особено при рискови за развитието на подобен дефицит пациенти. Той е и надежден показател за проследяване на ефекта от лечението на този дефицит.
Установено е и че високият хомоцистеин в кръвта е независим рисков фактор за развитието на усложнения при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.Плазмените му нива са свързани и с някои вродени генетични дефекти, с усложнения по време на бременността, с някои психиатрични заболявания, поради това той има своето значение и приложение в диагностиката на редица заболявания.

- Кога нивото на хомоцистеина се покачва, до какво води "високия хомоцистеин" и кои органи засяга?
- Екстремно високи стойности на хомоцистеин в кръвта могат да се наблюдават при хомоцистеинурия - рядко наследствено заболяване на метаболизма, при което е налице генетичен дефект, засягащ някои от ензимите, участващи в превръщането на аминокиселината метионин в цистеин, в резултат на което се натрупва в големи количества в кръвта и урината на междинния продукт на това превръщане - хомоцистеин.Заболяването е сериозно и с висока смъртност.Както вече споменах, причина за високите нива на хомоцистеин може да бъде и недостиг на витамини от група В, а също така и цинк.
Повишените концентрации на хомоцистеина водят до повишено образуване на свободни радикали - това са нестабилни форми на кислорода, които се образуват при редица метаболитни процеси в организма и водят до увреждане на тъканите и до биологичното остаряване на организма.Доказано е и че хомоцистеинът уврежда ендотелните клетки на съдовете, което е основен момент в патогенезата на атеросклерозата и многообразниите и прояви от страна на сърдечно-съдовата система и мозъка - инфаркт, инсулт, периферна съдова болест и др. Той се свързва и с повишена съсирваемост на кръвта и образуване на кръвни съсиреци /тромби/, с отслабване на имунната система и свързаните с това редица хронични болестни процеси в организма. Бременните жени имат по-ниски концентрации на хомоцистеин. Стойности на 10 микромола/л се наблюдават рядко. Повишаването му по време на бременност се свързва сповишен риск от плацентарна васкулопатия, прееклампсия, повтарящи се аборти, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото, отлепяне на плацентата.Както става ясно, поддържането на хронично високи нива на хомоцистеин в кръвта е застрашаващ здравословното ни състояние фактор.

- Кои рискови фактори предразполагат към висок хомоцистеин и можем ли да го контролираме?
- Ако не е налице генетична причина / най-често дефект на някои от ензимите, участващи в превръщането на хомоцистеина/, най - честата причина за неговото покачване е дефицитът на фолиева киселина, вит.В6, В12. Употребата на големи количества алкохол, цигари и кафе, диабетът, високото кръвно налягане, лошият холестеролов профил се свързват с висок хомоцистеин. Обръщайки внимание на здравословния начин на живот, включващ добра двигателна активност, балансирано хранене, добър контрол на хронични заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, хипотироидизъм, можем да намалим нивата на хомоцистеина в кръвта.

-Какви заболявания причинява хомоцистеина?
- Спорен е въпросът, дали повишеният хомоцистеин ги причинява или той е само маркер за много заболявания, но има проучвания, които потвърждават, че високият хомоцистеин уврежда централната нервна система, свързва се с когнитивни нарушения, деменция, депресия, Алцхаймер и дори Паркинсонова болест. Хомоцистеинът се приема и за независим рисков фактор за атеросклерозата. Тази връзка е направена преди повече от 40 год. От там следва и значението на този показател като маркер за сърдечно-съдови заболявания, периферна съдова болест, за предсказване на усложнения след прекаран инфаркт.

- Как можем да установим концентрацията на хомоцистеина, какви са референтните стойности и навременното му изследване може ли да предотврати риска от сърдечни заболявания?
- Има различни методики за определяне нивата на хомоцистеин в плазмата. В Медико-диагностична лаборатория "Лина" определяме хомоцистеина с хемилуминисцентен имунологичен метод на имунологичен анализатор "Immulite 2000". Подготовката за това изследване изисква вземането на кръвта да става сутрин на гладно. Лек прием на храна на се отразява съществено на резулта, но богат прием на белтъчини увеличава хомоцистеина с 10-15%. Това обяснява вариациите му в рамките на деня с тенденция към по- високи в следобедните часове. Концентрациите на хомоцистеина в плазмата на здрави, неприемащи добавки или лекарства, съдържащи вит. от група В или фолиева киселина се движат между 5 - 12 микромола на литър. Нива между 12 -30 мкрмол/л се класифицират като лека, между 31-100мкрмол/л - като умерена и над 100 мкрмол/л - тежка хиперхомоцистеинемия. Плазмените му нива се увеличават с възрастта, при еднаква възраст мъжете имат леко по-високи стойности от жените. След менопаузата, нивата при мъжете и жените се изравняват. Доказано е също, че намаляването на хомоцистеина с 5 мкрмол/л намалява смъртността от белодробен тромбоемболизъм, мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда с около 25%. Затова скринингът на хомоцистеиновите нива особено при рискови пациенти и техните родственици е препоръчителен. Установяването на завишени нива могат да бъдат коригирани навреме с балансиран диетичен режим и допълнителен прием на фолиева киселина, но задължително след консултация с лекар.

Коментари