Публикация

Шефът на ловешката лекарска колегия хвърли оставка след смъртта на бебето в Тетевен

След като никой друг не поема отговорност, аз искам да я поема, тъй като моето лично убеждение е, че има нарушения на Кодекса по професионална етика и би трябвало да има и наказания, заяви д-р Радослав Иванов


Председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Ловеч д-р Радослав Иванов подаде оставка заради случая с починалото бебе в Тетевен. Причината за оставката му е 

решението на Етичната комисия към колегията, че водилата раждането д-р Нина Байчева не е действала злонамерено 

и не е нарушила професионалната етика.

Д-р Иванов смята, че като председател трябва да поеме отговорност и за това подава молбата си за оставка. 

"След като никой друг не я поема, аз искам да я поема, тъй като смятам, мое лично убеждение е, че има нарушения и тези взаимоотношения, които демонстрира докторката, която е водила раждането, противоречат на доста точки от Кодекса по професионална етика и би трябвало да има и наказания“, обяснява д-р Радослав Иванов.

Новороденото момиченце на родилката Наташа Габровска почина в плевенската болница на 24 април - два дни след раждането в Тетевен. Причината за смъртта е тежка асфиксия при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

В доклада на агенция „Медицински одит“ по случая се казва, че са открити серия от тежки нарушения. Според одиторите, поведението на д-р Нина Байчева е било неправилно още с постъпването на бременната в отделението. Наблюдението в хода на раждането е непълно и формално, а приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода.

"Ловешката лекарска колегия не намира основание да накаже доктор Нина Байчева заради починалото новородено", каза д-р Иванов. По думите му, на заседанието 

не е обсъждан въпросът за отнемане на лекарските права на гинеколожката

Председателят на Централната етична комисия на БЛС д-р Петко Загорчев коментира, че комисията не може да отнема лекарски права, дори при констатирано нарушение.

"За съжаление съгласно закона не са дадени никакви правомощия на Централната етична комисия, освен да се произнесе по казуса", обясни той.

Протокол от заседанието на етичната комисия - в прикачения файл

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика починало бебе Тетевен Етична комисия на БЛС д-р Радослав Иванов оставка РК на БЛС Ловеч

Прикачени файлове

Протокол от заседанието на Етичната комисия на БЛС

Коментари

в такива ситуации само господ остана да ни пази. ред и беззаконие.лекарската професия е от най-значимите, но 6 години учене не дава правото на безнаказаност при немърливост

Тина Малинова
8 юни 2015 11:52

Евала на д-р Радослав Иванов! Поне един да признае очевидното!

Ми то стана ясно колко е етична Етичната комисия. Медицинският одит казва, че има лекарска небрежност и некадърност, за Етичната комисия обаче всичко си е в реда на нещата. БЯГАЙ НАРОДЕЕЕЕЕЕ! БЯГАЙ И НЕ СЕ ОБРЪЩАЙ НАЗАД!!!

Доста тъпичко го е казала етичната комисия. Какво значи лекарката "не е действала злонамерено"??? Комисията да си гледа собствените отговорности - тя трябва да следи за "неспазване на правилата, предвидени в Кодекса за професионална етика; неспазване на правилата за добра медицинска практика". Съдът определя дали има умисъл - прак или косвен, или непредпазливост - небрежност или самонадеяност!

Етичната комисия не може да отнема права, но може да налага: порицание; глоба в размер от една до пет минимални работни заплати; заличаване от регистъра за срок от три месеца до три години.