Публикация

570 хил.лв. са нужни за спасяване на варненския тубдиспансер


Варна не може да се лиши от белодробния си диспансер, тъй като останалите здравни заведения в града буквално се задъхват от пациенти с респираторни проблеми и не успяват да поемат всички нуждаещи се.

Това каза пред health.bg д-р Петър Генов, временен управител на тубдиспансера. Той подготвя спасителен план за лечебното заведение, така че то от фалирало да стане самоиздържащо се.

Около 570 хиляди лева са необходими, за да се осигури нормалната работа до края на годината, за погасяване на натрупаните задължения и за заплати на персонала.

„След като покрием задълженията ще започнем подготовка за акредитирането на диспансера. Това е единственият начин да сключим договор със здравната каса, за да лекуваме пациенти и с останалите белодробни заболявания.”- поясни д-р Генов.

В диспансера има нужда от клиничен лаборант, рентгенолог, микробиолог, старши  сестри, а без тях, по думите на д-р Генов, изобщо не може да започне процедурата по акредитация, така че скоро ще бъде обявен конкурс.

Временният управител изрази надежда и в бъдеще да се ползва с подкрепата на общината, за да може да изпълни програмата за спасяването на здравното заведение.

Заболеваемостта от туберкулоза расте в световен мащаб. Проблемът се задълбочава и с увеличаването на случаите на резистентност към традиционните лекарства и с нарастването на общия брой на хронично  болните.
Ето защо специалистът е категоричен, че в тази обстановка ролята на белодробния диспансер е решаваща.

 

Коментари