Публикация

Имунна терапия срещу рак


Американски учени са разработили ново лечение, което „тренира” имунната система да се справя с различни форми на рак, съобщи Асошиейтед прес.

Новият метод се нарича ваксина, въпреки че няма превантивни свойства, а се използва за лечение на вече диагностицирано злокачествено заболяване.

Експерименталната ваксина е тествана при лимфома, рак на простата, меланома и невробластома. Резултатите са задоволителни в лабораторни условия.

Най-големият проблем, пред който са били изправени учените, е да накарат имунната система да разпознае рака като заплаха, защото злокачествените клетки са част от организма и системата трудно ги различава от здравите клетки.

Изследването е проведено с пациенти в ремисия. При лимфома средното продължаване на периода на влошаване е бил 44 месеца при ваксинираните в сравнение с 30 месеца в другата група.

При невробластома 86% от ваксинираните са останали живи две години след приемането на препарата в сравнение с 75% от останалите пациенти.

При меланома не са отбелязани значителни постижения - туморите на някои от пациентите се свиват, но страничните ефекти включват симптоми на тежък грип.

При рака на простата ваксината удължава живота на пациентите с 4 месеца при най-късен стадий на болестта.

Имунната система трябва да се „научи” да атакува с максимална сила лошите клетки, за да се постигне желаният ефект и се използват различни субстанции, които да "повишат" бдителността й, поясняват учените.

Коментари