Публикация

Не ходиш на профилактичен преглед - плащаш по-висока здравна вноска

Това поиска здравният министър д-р Петър Москов на дискусия за правата на пациентите, организирана от в. "Труд"


Ако не ходиш на профилактичен преглед, плащаш по-висока здравна вноска

Хората, които не ходят на профилактичен преглед да плащат по-висока здравна вноска - предложи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на дискусия за правата на пациента, организирана от "Труд" и провела се в Народното събрание. Според министър Москов профилактиката е от основна важност да предотвратянате на редица заболявания, водещи до скъпоструващо последващо лечение. 

В момента глобата за пациенти, които не са посетили личния си лекар за годишен профилактичен преглед е в размер на 50 лева, но според здравният министър тя е неефективна мярка. Той заяви, че се обмислят законодателни промени в Кодекса на труда, които да регламентират специален ден за профилактични прегледи.Министърът на здравеопазването е категоричен, че не е необходим специален закон за правата на пациента, а съблюдаване на спазването на съществуващата законова рамка.

Създаване на унифицирана декларация за информирано съгласие на достъпен език, предложи директорът на болница "Света Екатерина" - професор Генчо Начев, пояснявайки че в момента всяка болница има своя декларация, като тя е съставена по начин и на език, който често е сложен за разбиране дори от лекарите.

Коментари

"Според министър Москов профилактиката е от основна важност да предотвратянате на редица заболявания, водещи до скъпоструващо последващо лечение. " А за вече установени заболявания, като хипертония напр., липсата на направления за специалист дали не води до скъпоструващи лечения? Кой трябва да бъде глобен? Колко?

защото е по-лесно

Да бе да, нека министър Москов първо да погледне реалностите - няма джи пи, което да ти напомня да отидеш на профилактичен преглед, а когато ти сам изявиш желание, той минава съвсем проформа. Защо наказват пациента????