Публикация

Бъзът - святото дърво, което е суперхрана за здраве и младост

Цветовете и плодовете на черния бъз се използват в медицината от дълбока древност. Вече е широко разпространен и сиропа от бъз като освежаваща напитка през лятото


Ползи от бъза

Може би сте забелязали край пътя или в поляните едни ниски дървета, отрупани с бели цветчета на гроздове и силно ухание. Бъзът(sambucus nigra) цъфти през май-юни и ражда плод през август. Още през Средновековието бъзът е смятан за Свято Дърво, защото стабилизирал имунната система, подобрявал здравето и се смятал за плод на дълголетието. Той е пълен с мощни хранителни вещества. Изследвания причисляват бъза към групата на суперплодовете, а народният учител Петър Димков пише за него:

"Това е едно чудно растение... веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза - само тях! - и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние..."
"Навремето нашите умни търговци, понеже са знаели тези рецепти, приготвяли мармалад от бъз и го продавали в буркани в Цариград. Ханъмите какво ли не давали за този мармалад"!
"За да бъде красива, да се подмладява, да гони от себе си ста­ростта, всяка жена трябва да се взема 3 пъти преди ядене сутрин, обед и вечер сироп от зрели зърна на бъзак по 1 супена лъжица"

В България виреят 3 вида:черен(sambucus nigra),червен бъз и бъзак (тревист бъз), като и трите вида са изключително богати на витамин С. Съдържа провитамин А, В1, В2, В3, фитохимикали - бетулин, флавоноиди, кверцетин.

Ползи от бъза

Бъзът има силно антиоксидантно действие, имуностимулатор е, бори стреса, действа ободряващо и освежаващо, против умора, намалява нивата на лошия холестерол, полезен е за детоксикация на организма и е много полезен при диети.

Внимание: Използват се цветовете и плодовете начерния бъз, а не на дивия. Зелените или недоузрели плодове, както и семената на зрелите плодове съдържат самбуцин и самбунигрин, които са отровни.

Аз лично всяка пролет приготвям сироп от цветовете на бъз по следната рецепта:

50 средно големи цвята. Когато се берат трябва да се избират белите и здрави цветове. Да няма листни въшки по тях, да се отчупват внимателно и леко да се изтръскват. Събират се в книжен пакет.

2 килограма захар или 800г. пчелен мед(препоръчвам)

1 500 мл. вода

4 средно големи лимона

Захарта или меда се разтваря във водата и се оставя да изстине. Цветовете от бъза се подреждат в голям съд, върху тях се поставя измитият и нарязан на големи парчета лимон и се заливат с приготвения сироп. Оставят се на хладно и тъмно да престоят 48 часа, като от време навреме се разбъркват. После се отцеждат през ситна цедка или марля и се наливат в буркани или шишета. Аз добавям във всеки съд и парче лимон. Ако сиропът ще се съхранява по-дълго време, се стерилизира за 5-7 минути.

Консумира се разреден с вода по вкус.

Коментари