Публикация

Лекарска небрежност убила журналиста Крум Благов

Той щеше да остане жив, ако не беше отишъл в болница за счупения си крак, пише в ​e-vestnik.bg колегата му Иван Бакалов


Наскоро новината за внезапната смърт на Крум Благов (на снимката) впечатли всички, които бяха чели материалите му като разследващ журналист. Той щеше да остане жив, ако не беше отишъл в болница за счупения си крак, пише в e-vestnik.bg колегата му Иван Бакалов. Ето и самата статия:

"Крум Благов не умря при „сложна операция“, както съобщиха погрешно отначало много медии. Умря здрав, прав, на 62 години след счупване на крак… Счупване, от което със сигурност е щял да остане жив и здрав, ако не беше отишъл на лекар. На 9 януари карал ски на Боровец и си навехнал крака. Прибрал се сам с колата си, колебаел се дали въобще да иде на лекар, не смятал, че може да има счупване. Но някаква съседка медицинска сестра и близките му настояват да иде в болница за всеки случай. На другия ден отива в ИСУЛ, правят му снимка и откриват едно счупване в долната част на крака, при прасеца, над глезена. Наместват го и го гипсират.

След около 2 седмици на контролен преглед в 7-а поликлиника друг лекар му казва, че според него има повече от едно счупване и го препраща в „Пирогов“. Попада там на 30 януари. Откриват му още едно счупване горе близо до коляното. И му казват, че има и изкълчен глезен, което той и без друго си знае. Крум не се гневи на лекаря, който пропуснал счупването по-горе, казва по този повод:

„Е, всички грешим“

Убеждават го, че трябва да му се направи операция, той приема – като интелигентен човек вярва на лекари. Слагат му в крака два винта. Дали е било нужно? Нека вярваме на лекарите, все пак, макар че има драстични примери за излишни операции и разход на консумативи, за да се плаща на определени доставчици, които са свързани и с конкретни лекари и им дават процент. Чак такова разследване да доказваш целесъобразност на дадена операция – не е по силите на журналист. Приемаме, че тази операция и винтове, за които Крум е платил дребна сума, са били целесъобразни.

Предписали му антибиотик и кръворазреждащи средства. След такива операции винаги има риск от емболия – съсирек да тръгне и да запуши някой важен кръвоносен съд.
Крум е внимателен за здравето си и слуша лекарите.

Винтовете му ги изваждат на 27 март. През март и април с Крум се срещахме няколко пъти, въобще не личеше да има проблеми с крака. Каза само, че го е чупил. Последно ходил на контролни прегледи и да му свалят конците в началото и средата на април. В една държава с по-развита здравна система лекарите щяха да правят непрекъснато кръвни проби на такъв пациент, за да следят риска от емболия.

Крум има нещастието да живее в България

– където, първо, лекар не разбира, че кракът му е счупен на повече от едно място. Второ, други лекари му правят някаква операция и пропускат в следоперативния период да контролират напълно пациента. Има и трето. Следобеда на 21 април на Крум му прилошава, започва да повръща и постъпва във Втора градска болница (на “Сливница” и “Хр. Ботев”). Започват да го лекуват, че се е натровил. Лекарка пита близките му какво е ял. Крум сам казва на лекарите, че може да има риск от емболия, правена му е операция на крака два месеца и половина по-рано. Какви мерки са предприели лекарите, те си знаят. Сигурно правилни. На сутринта казали, че тестовете не сочели емболия. И същата сутрин пациентът умира от белодробна емболия, по-малко от 24 часа след като е влязъл в болницата.

Случва се, ще кажат лекарите. Има процент смъртност от емболия след такива операции. Да, така е. Никой не търси конкретен виновник.
Но някак, ако по този начин в болница беше умрял някой професор хирург, медик? Щяха да кажат, че колегите му са го изпуснали. За Крум никой нищо не казва, никой не го е изпуснал, виновни няма. А Крум Благов в журналистиката беше това, което е примерно проф. Чирков в медицината. Или, да кажем, някой друг известен хирург, да не се хващаме за името.

В една типично българска безотговорна среда,

с небрежни лекари, калпава здравна система, превърнала медиците в търговци и печалбари, много пациенти така си отиват. И няма виновни.

И след всичко това – ако си счупиш крака, как да идеш на лекари, като знаеш какво може да ти се случи? Как да ходят майки да раждат по нашите болници, като видяха как сестра бие бебета и какви акушерки има?

Крум щеше да е жив и здрав, ако не беше попаднал при лекари, кракът му щеше да зарасне, криво-право, но щеше да е жив. Сега никак не се учудвам, че мой приятел лекар, работил и по чужбина, ако му се случи нещо, отказва обичайни процедури и лечения, и дори в краен случай отказва да влезе в наши болници, едвам го кандърдисват колегите му.

Неотдавна една друга колежка, прекарала известно време в австрийска болница, ми писа какви грижовни били там сестри и лекари, с какво внимание и контрол са оградени пациентите. И как и там има корупция, пари в плик, частни и държавни болници. Но отношението е друго.

У нас отношението убива.
Прощавай, Круме, че стана повод за такъв коментар…

Коментари

Бог да го прости, но смъртта му не се дължи на лекарска небрежност. Видно от статията, на него му е предписана профилактика срещу белодробен тромбоемболизъм, но въпреки това той получава това усложнение със смъртен изход. Никой никога не е застрахован от подобно развитие, включително и в най-напредналите държави. А забавянето в диагнозата на втората фрактура няма отношение към смъртта му. Просто мал шанс!

Светла му памет, но е потресаващо...С мой близък се случи същото, за радост - не с фатален край. След счупване - емболия, но го овладяха навреме.