Публикация

Уникален за България апарат за радиохирургия спира потока от онкоболни към Турция

С високата технология съчетава две технологии и позволява третирането както на статични, така и на подвижни цели


До есента в столичната университетска болница "Св. Иван Рилски" ще бъде монтирана ново поколение апаратура за радиохирургия и радиотерапия. Това съобщиха днес на пресконференция двама министри - здравният - д-р Петър Москов, и министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Инвестицията е в размер на 33 млн. лв. 

Апаратурата е уникална за България и региона. Това ще спре кервана от онкоболни, които непрекъснато пътуват до други страни, главно Турция, за да търсят лечение с подобна висока технология, подчерта министър Москов.  

На церемонията за подписване на договора за закупуване и инсталиране на уникалния линеен ускорител присъстваха още г-н Томас Брънс, търговско аташе на Посолството на САЩ у нас, г-н Димитър Димитров, изпълнителен директор на „Софарма Трейдинг“ АД и д-р Мариета Райкова, директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД. Новата апаратура дава възможност за много повече от стандартното лъчелечение – тя осигурява всички методи за конвенционална лъчетерапия, а освен това - и за стереотаксична лъчева хирургия, както на статични, така и на подвижни цели.

Съчетаването на двете технологии е уникалното за този ускорител 

и определя световните стандарти за лъчелечениеи осигурява следните предимства:

- Изключителен комфорт за пациента - стандартно лъчелечение с отлично качество, в рамките на 2 до 5 минути чисто време на пациент;

- Радиохирургична процедура може да бъде извършена в рамките на до 15 минути, без пауза при преминаването от един вид към друг вид лечебна процедура;

- Формирането на лъча при този мултимодален ускорител позволява третиране на големи и малки туморни форми от 1 mm до 30 cm.;

- Капацитетът на линейния ускорител позволява лечение до над 50 – 60 пациента на работен ден в зависимост от вида на планираните лечебни процедури.

В допълнение към конфигурацията по договора, ще бъде предоставено безплатно разширение на софтуера за лъчева хирургия, което ще даде възможност на лекарите да извършват хирургични лъчеви интервенции не само на глава, но и на цяло тяло, което значително ще разшири обема на пациентите, които могат да се възползват от уникалната технология.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ става референтен център

Изключителните характеристики на линейния ускорител, както и фактът, че е уникален за България и региона, ще дадат възможност на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ да стане референтен център за обучение на специалисти за работа с подобен модел високотехнологични апарати за югоизточна Европа. Заедно с оборудването във Варна, Пловдив и Плевен ще сложим край на тъжния керван от българи, които търсят онкохирургия в чужбина, заяви д-р Москов. Само в Турция над 100 са българските пациенти, които минават за месец. Още много получават помощ в останалите европейски страни.

Държавата и НЗОК са гарантирали финансирането на всеки един онкомедикамент, каза министър Москов в отговор на въпрос за липсата на някои онколекарства в аптеките. Проблемът се появява, според него, заради паралелната търговия. Когато се отнася до криминалната продажба, решението е тежък контрол, обяви министърът. Проблеми обаче създава и възможността за легален износ. В момента заедно с индустрията договаряме алгоритми за проследяване на всички преминали границата и влезли в страната количества медикаменти и възможността през ИАЛ, при сигнализиране за недостатъчна наличност в страната, да бъде спиран временно износът.

Москов обещава 600 нови линейки догодина

Министърът на регионалното развитие и благоустройство г-жа Лиляна Павлова заяви, че с този договор на практика правителството покрива поставената си цел да снабди с високотехнологично оборудване един от най-важните сектори в здравеопазването. Тя информира, че за следващата година си поставят за цел да покрият нуждите в Спешната помощ. Според министър Москов това означава 600 нови линейки, 59 от които са вече на разположение в спешните центрове, освен това - пълно преоборудване и създаване на нова и адекватна инфраструктура във всички спешни приемни в страната, а там, където е необходимо в отдалечените райони ще бъдат предвидени легла за стационар. За следващия програмен период министър Павлова подчерта, че всички държавни болници от 39-те големи града в страната, при необходимост, ще могат да кандидатстват за финансиране за оборудване. 

" }-->

Коментари