Публикация

Изпирайте новите дрехи преди да ги облечете

Новите дрехи съдържат вредни алергени, които дразнят кожата и създават риск за здравето


Преди да се облекат, новите дрехи задължително трябва да бъдат изпирани, съобщава онлайн изданието WSJ. Това е така, защото, освен че са пипани от различни хора, тъканите на дрехите са обработвани с различни материали, някои от които предизвикват дразнения по кожата и могат да доведат до неприятни алергични реакции. Това предупреждава

предупреждава Доналд Белсито – професор по дерматология в медицинския център на Колумбийския университет, Ню Йорк, цитиран от „Дейли мейл“.

Два са основните алергена, уточнява д-р Белсито -  боята и формалдехидната смола.Азобагрилата, които се ползват за оцветяване на голяма част от текстилните облекла могат да причинят тежка алергична реакция, особено за хората, които имат предразположение към алергии. Алергичните реакции се проявяват като дразнене, сърбежи по кожата, червени петна, лющене.

Формалдехидната смола е другият дразнител, който представлява безцветен газ, използващ се, за да предпази дрехите от намачкване. Според някои учени, формалдехидната смола може да увеличи рисковете от развитие на рак.

Дерматологът проф. Белсито апелира хората винаги да изпират новите си дрехи преди да ги облечат, независимо че това би нарушило до известна степен изрядния им фабричен вид.

Коментари