Публикация

Хаос в пловдивските аптеки заради новия лекарствен списък


Въпреки че повече от две трети от аптеките в Пловдивска област са сключили договори с  касата за работа по новия позитивен списък, реално болните от днес не могат да получат рецепти и да си вземат лекарствата.

Според директора на РЗОК д-р Борис Джурджев до края на работния ден всички аптеки ще подпишат документите, но реално ще работят с хората, когато инсталират и новия софтуер.

Това означава, че днес пациентите не могат да бъдат обслужвани в аптеките и няма да могат да получат лекарства. Повечето от семейните лекари също не изписват безплатни рецепти, като обясняват, че нямат яснота какви лекарствени позиции съдържа новият позитивен списък и какви промени са направени.

Късно тази нощ лекарите са получили указания, а окончателният вариант на лекарствения списък бе публикуван преди ден.

От Регионалната колегия на фармацевтичния съюз в Пловдив предупредиха, че още по-голям проблем се очаква след няколко дни, когато нуждаещите се от животоспасяващи лекарства разберат, че медикаменти са отпаднали от списъка, а други трябва да се доплащат.

Фармацевтите не са наясно в момента кои рецепти са в сила и как ще бъдат изплатени от здравната каса.

Междувременно НЗОК разпространи съобщение, че няма да бъде допуснато напрежение при прилагане на новия позитивен списък и уведомяват своите партньори, че на сайта на касата са публикувани всички промени промени.

 

Коментари