Публикация

Лекарствата и ние


Понякога отношението ни към купуването, приемането и съхраняването на лекарства е твърде лекомислено.

Не си даваме сметка, че става въпрос за препарати, чието действие изисква спазването на редица правила. В противен случай очакваният ефект няма да настъпи.

Сред основните правила е да се купува само предписаното лекарство. Ако се налага да го замените, то нека стане след съвет с лекаря.

Съобразявайте се с интервалите за взимане на лекарството. „Три пъти дневно” означава три приема за денонощие – т.е. по таблетка на всеки 8 часа. Това е свързано със спецификите на отделяне  на лекарството от организма, тъй като за ефикасното му действие е нужно да се поддържа определена концентрация в кръвта.

Особено важно е това да  се спазва при антибиотиците – иначе те няма да убият микроорганизмите, а само ще им помогнат да се адаптират към препарата.

Не прекратявайте лечението сами. Екип от университета в Пенсилвания правил допитване до 15 хил. души, приемали някога лекарствен препарат в продължение на седмица или по-дълго.

Оказало се , че почти 75% от пациентите са решили сами кога да спрат да взимат лекарството – било по финансови причини, било поради разсеяност или немарливост.

Преди или след хранене? Това е от съществено значение за действието на лекарствата и предписанието не бива да се възприема като маловажно.

Лекарствата трябва да се приемат само с вода. Ако се препоръчва друга течност, това непременно е посочено в упътването. Категорично неподходящи са чаят, кафето, алкохолните напитки. А пресният сок от грейпфрут в съчетание с някои препарати може да доведе до сериозни проблеми.

Лекарствата трябва да се приемат в съответната форма.  Различните лекарствени форми – дражета, капсули, сиропи, таблетки за поставяне под езика – не са измислени случайно, а с оглед препаратът да попадне в организма по определен начин.
 
Срокът на годност се отнася за неотворена опаковка.
 Ако таблетките се съхраняват във флакон, то след разпечатването могат да се съхраняват най-много година.

Според американски учени по повърхността на съхранявани в отворена опаковка препарати започват да се развиват салмонела, стафилококи и други микроорганизми. Освен това таблетките могат да поемат влага от въздуха или да изсъхнат – и в двата случая това се отразява на свойствата им.

Неотворените опаковки и таблетките в блистери може да се съхраняват без много опасения. Според същото американско изследване  над  80% от тях са годни поне 5 год.
Но съветът на специалистите е категоричен – не експериментирайте с  лекарства с изтекъл срок!

Коментари