Публикация

Грижата за репродуктивното здраве започва в детството

Употребата на алкохол и цигари от подрастващите се отразява пагубно на техните репродуктивни способности.


От изключителна важност е от най-ранна възраст момичетата и момчетата да водят здравословен начин на живот и да осъзнаят, че имат отговорност и за поколението, което ще създадат. Това каза пред health.bg д-р Радосвета Росманова, ръководител на неонатологичното отделение в плевенската Университетска болница „Д-р Г. Странски”.

Употребата на алкохол и цигари от подрастващите се отразява пагубно на техните репродуктивни способности. Не бива да се разчита, че проблемът на по-късен етап може да бъде решен чрез изкуствено оплождане, подчерта д-р Росманова.

Категорично е доказано, че колкото помага методът ин витро, толкова и вреди. Много по-висока е честотата на недоносеността при тези многоплодни бременности. В Европа вече има държави, които категорично забраняват да се имплантира повече от една яйцеклетка, защото  никой не може да гарантира развитието на децата. – посочи още д-р Росманова.

По думите й, заради ин витро процедурите делът на недоносените деца в Плевенско се е увеличил.

Докато преди 25 години в областта бебетата, родени преди 22 гестационна седмица, са били 5 процента, сега те са 12,5 на сто.

Коментари