Публикация

Ранното лечение претотвратява ретинопатия при недоносените


Специалисти от болница „Токуда” – София, са спасили зрението на четири бебета с ниско тегло.

Екипът от неонатолози и офталмолози е приложил медикамент, който в много ранен етап лекува ретинопатията при недоносените деца, съобщиха от лечебното заведение.

Децата са се родили преждевременно с екстремно ниско тегло -  между 700 - 1000 грама. И тъй като недоносеността, ниското тегло и многоплодната бременност са рискови фактори за развитие на ретинопатия, веднага е назначена консултация с детски офталмолог.

„Бързата реакция ни позволи да открием заболяването в ранен стадий и да го лекуваме чрез приложение на специфичен медикамент, който предотвратява отлепването на ретината и загубата на зрение.” - каза началникът на отделението по офталмология д-р Веселин Даскалов. 

По думите му, ранната консултация с офталмолог при рискови новородени многократно увеличава шансовете за откриване и навременно лекуване на това тежко заболяване.

И четирите бебета са в добро състояние и са изписани. При проследяващите прегледи не се наблюдава развитие на заболяването.

Резултатите от терапията ще бъдат докладвани на Националната конференция на Съюза на очните лекари в България, която ще се проведе в Боровец между 4 и 6 юни.

Коментари