Публикация

Учени казват: Никога не е късно пушачите да откажат цигарите!

Специалисти установили, че отказвайки се от вредния порок, хората дори на 60 и повече години могат да намалят риска от инфаркт и инсулт, на който са изложени


Полза за здравето има дори когато тютюнопушенето се преустанови в напреднала възраст, твърдят авторите на мащабно германско проучване, цитирани от ДПА.

Специалисти от Института за ракови изследвания в Хайделберг са установили, че отказвайки се от вредния порок, хората дори на 60 и повече години могат да намалят риска от инфаркт и инсулт, на който са изложени.

Авторите на проучването са анализирали данни за 503 905 души на възраст на и над 60 години, 37 952 от които са починали от сърдечно заболяване. Пушачите са починали средно с 5,5 години по-рано от изследваните лица, които никога не са пушили.

Бившите пушачи са починали средно с 2,16 години по-рано.

Анализът е показал, че за пушачите рискът от смърт от сърдечно заболяване е бил приблизително два пъти по-висок, отколкото за индивидите, които никога не са пушили.

Установено е също, че опасността е намаляла за изследваните лица, които са пушили по-малко или са отказали цигарите.

"Никога не е късно човек да преустанови вредния порок. Ползата за здравето от отказа от цигарите е съществена дори за хора в напреднала възраст. Колкото по-рано обаче се откажете, толкова по-добре", казва ръководителят на изследването Херман Бренер.

Източник: БТА   

Коментари