Публикация

Лекарствата срещу затлъстяване са по-страшни от усложненията му

​Наднорменото тегло безпокои близо половината от населението в някои страни. Някои отиват в спортната зала, други започват диета, а трети търсят лесен начин и започват да се тровят с таблетки.


Наднорменото тегло безпокои близо половината от населението в някои страни. Някои отиват в спортната зала, други започват диета, а трети търсят лесен начин и започват да се тровят с таблетки.

Никакви таблетки не отменят нито балансираното хранене, нито физическата активност. Повечето от тях помагат да се понесе глада – човек е на строга диета и по-малко страда от недостига на храна. Но сега подобни препарати почти не се произвеждат. Повечето от тях са забранени.

Едни от даващите големи надежди препарати бяха тези на базата на веществото сибутрамин. Утвърждаваше се, че той увеличавал чувството за насищане и намалявал потребността от храна, и още – помагал да се изгарят мазнините. Но установената му с наблюдения способност да намалява теглото се оказа силно преувеличена. А предизвиканите от него странични ефекти – твърде реални и не можеха да се пренебрегнат. Той предизвиква предимно усложнения от страна на сърдечно-съдовата система – повишаване на кръвното налягане, сърцебиене, инфаркти и инсулти, усложнения на вече съществуващи заболявания, които са чести при хора със затлъстяване. Рисковете значително надвишиха ползите и производителят сам го изтегли от пазара. За това официална забрана не е пусната и негови копия продължават да се произвеждат и да се разпространяват по Интернет или в състава накитайски хранителни добавки, които почти не подлежат на контрол.

Подобна е историята с френския препарат фенфлурамин. Той също притъпява чувството на глад. Но с течение на времето става ясно, че у една трета от потребителите предизвиква поражения на клапите на сърцето. На някои изпили един-два курса от него се е наложило да бъдат сменени сърдечни клапи. Препаратът срочно е забранен и никъде в света официално не се продава. А неофициално? Опасното вещество се синтезира в Източна Азия и се разпространява контрабандно по Интернет или в състава на някои рекламирани като много действащи китайски добавки.

Много надежди донесе появата на препарата Римонабанд. И много бързо беше изтеглен от пазара. Изясни се, че той предизвиква появата на депресия с желание за самоубийство.

Явно е, че опитът да се успокои чувството за глад засяга такива дълбини на нашата физиология, че всеки опит ни застрашава със сериозни странични ефекти.

За това с голям ентусиазъм беше посрещнат препарата орлистат, чието действие не енасочено към мозъка, а към червата /той блокира ензима, който разгражда мазнините и те се изхвърлят по естествен път/. Към този момент той е единственият препарат за отслабване, разрешен за продажба у нас и в цивилизования свят. Но с времето се натрупаха и за него отрицателни наблюдения. Има данни, че той отрицателно влияе върху черния дроб, предизвиква появата на рак на пикочния мехур и доброкачествени аденоми на дебелото черво, които могат да станат основата за появата на рак. Освен това има някои особеностипри неговото използване. Трудно е да се избегнат проблеми с дефекацията – незадържане на изпражнения, мазни зацапвания, диария, силно подуване на корема. За да се избегнат е необходимо да се намалят мазнините в храната. А в такъв случай за какво ви е орлистат? Неговият ефект можете да постигнете с едно обмислено хранене.

Така че не разчитайте на чудодейни таблетки, елексири и задморски билки. Много по-сигурно е умереност в храненето и заниманията със спорт. Доказано са безопасни и действат.

Коментари