Различните стилове музика влияят по различен начин на кръвното налягане
Маргарита Пеева
Маргарита Пеева
Експерт
Различните стилове музика влияят по различен начин на кръвното налягане

Различните стилове музика влияят по различен начин на кръвното налягане

Музикалните темпове могат да повишат или намалят пулса и кръвното ни налягане, твърдят учени от Оксфордския университет

Класическата музика намалява кръвното налягане

Искате ли здраво сърце - слушайте класическа музика. Екип от специалисти от Оксфордския университет направил изследване за въздействието, което оказват различните музикални стилове върху здравето на човека, пише онлайн изданието на Дейли нюз. Кардиолозите в екипа установили, че класическата музика в най-голяма степен пази сърцето здраво, намалява кръвното налягане и регулира пулса. Нейните темпове са в синхрон с естествения ритъм на човешкото тяло.

Рап, поп и техно музиката въздействат върху човешкия организъм по противоположен начин - повишават кръвното и сърдечния ритъм. Питър Слейт, водещ професор в изследването обяснява, че ключът е синхронът между естествения ритъм на тялото и лечебната сила на музиката. Произведения на Верди и Бетовен доказано намаляват кръвното. Професор слей обяснява този феномен на конференцията на Британското кардиообщество в Манчестър - кръвното налягане се покачва и спада на интервал от приблизително 20 секунди. Това именно е ритъм, който някои композитори, особено Верди, спазват в своите музикални произведения.

Професор Джеръми Пиърсън, асоцииран медицински директор на Британската сърдечна асоциация, заявява, че музиката има потенциал като терапия на сърдечно-съдови заболявания.

Мнения