Публикация

Различните стилове музика влияят по различен начин на кръвното налягане

Музикалните темпове могат да повишат или намалят пулса и кръвното ни налягане, твърдят учени от Оксфордския университет


Класическата музика намалява кръвното налягане

Искате ли здраво сърце - слушайте класическа музика. Екип от специалисти от Оксфордския университет направил изследване за въздействието, което оказват различните музикални стилове върху здравето на човека, пише онлайн изданието на Дейли нюз. Кардиолозите в екипа установили, че класическата музика в най-голяма степен пази сърцето здраво, намалява кръвното налягане и регулира пулса. Нейните темпове са в синхрон с естествения ритъм на човешкото тяло.

Рап, поп и техно музиката въздействат върху човешкия организъм по противоположен начин - повишават кръвното и сърдечния ритъм. Питър Слейт, водещ професор в изследването обяснява, че ключът е синхронът между естествения ритъм на тялото и лечебната сила на музиката. Произведения на Верди и Бетовен доказано намаляват кръвното. Професор слей обяснява този феномен на конференцията на Британското кардиообщество в Манчестър - кръвното налягане се покачва и спада на интервал от приблизително 20 секунди. Това именно е ритъм, който някои композитори, особено Верди, спазват в своите музикални произведения.

Професор Джеръми Пиърсън, асоцииран медицински директор на Британската сърдечна асоциация, заявява, че музиката има потенциал като терапия на сърдечно-съдови заболявания.

Коментари