Публикация

Сребърни наночастици срещу кръвни съсиреци

Индийски учени разработиха нов метод за профилактика срещу образуването на кръвни съсиреци, които водят до инфаркт, инсулт и други опасни за живота състояния.


Като алтернатива на аспирина и други антиагреганти /препарати, предотвратяващи слепването на тромбоцитите/ те предлагат инжекции със сребърни наночастици, чиито диаметър е 50 хиляди пъти по-малък от дебелината на косъм.

Терапията с антиагреганти нерядко бива усложнена от кръвотечения. От друга страна, потребността от приложението на такива препарати расте, защото застаряването на населението, стресът и обездвижването, характерни за съвременното общество, повишават броя на сърдечно-съдовите заболявания.

След  вкарването на малки дози сребърни наночастици в кръвта на опитни мишки слепването на тромбоцитите  намаляло с 40% без видими странични ефекти.

Според изследователите от Индуисткия университет във Варанаси, съчетанието на противосъсирващите и антимикробните свойства на среброто може да е от голяма полза при създаване на ново поколение коронарни стентове.

Коментари