Публикация

За да е красива кожата през лятото трябва да е добре хидратирана и защитена от слънцето /ВИДЕО/

Кожата ни има имунологична памет и помни всяко слънчево изгаряне от най-ранна възраст


Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, тя се явява и огледало за състоянието на редица вътрешни органи. За това тя се нуждае от грижа във всеки сезон. През лятото като че ли забравяме за нея, но и през горещите дни е важно да се полагат грижи за нея, като е добре тя да е хидратирана. В миналото бледата кожа е била символ на класова принадлежност. В Рим и Гърция използвали креда, за да е бледа кожата, а в средата на 10 в. дори и арсен, за да е бледа кожата. Така до средата на 20 в. когато великата Коко Шанел поставят началото на модата, а кожата е с лек загар. Тук се появява и т.н. тенорексия, която може да стане опасна. За тенорексия говорим, когато се посещава солариум над 100 пъти в годината, за да се постигте така желания бронзов загар на кожата.

Коментари

Солариум, но ако е под контрол на дерматолог...и е нов, тъй като често не се сменят лампите и може да стане страшно. Имах познатакоято си навлече доста главоболия от подобно придобиване на " тен"

Не съм използвала солариум , но смятам , че трябва да бъде използван след консултация със специалист - дерматолог , дори и да се касае за придобиване на тен . Различните типове кожа изискват различна УВ експозиция , за което според мен могат да помогнат съветите на дерматолога.

Да не гледаме едностранчиво на проблема акне и слънчево облъчване. Причините за акне в многобройните му разновидности са много, но последни проучвания показват, че при тежки форми на акне, дължащи се на овариална поликистоза има недостиг на вит.Д и се препоръчва приема му като хранителна добавка и умерени дози УВ-облъчвания.

Абсолютно съгласна съм с д-р Апостолова. Доказано е, че посещенията в солариум имат редица предимства, част от които тя е изброила. Нека не забравяме, че дозата може да превърне дори и лекарството в отрова. :)

Не можем и не бива да заклеймяваме солариумите. Да не забравяме, че зимните месеци умерени дози УВ-лъчи, получени от професионалните соларни студия водят до синтезиране на вит. Д в кожата. Липсата на този витамин нарушава усвояването на калция и фосфора и може да влоши състоянитето на пациенти с остеопороза. Напоследък се правят много проучвания за ролята на този витамин като имуностимулатор и противораково средство. УВ-лъчите в умерена доза подпомогат терапията на редица кожни болести- т.нар. фото- и хелио-терапия, но всичко да бъде с мярка и след дерматологична консултация.

Аз ходя на солариум всяка зима, нo умерено- веднъж на 2-3 седмици. И не мисля, че ми вреди повече от колкото да се пека на плажа. А относно забраната- те и цигарите са вредни, но всичко е въпрос на избор.

Слънцезащита и хидратация е най-важно за кожата ни.

Илиян  Петров
11 юни 2015 17:08

Аз съм против ходенето на солариум.

Според мен е добре да се забранят солариумите, но...това няма да се случи в близките години. Добре е дерматолозите да повета подобна кампания.

Елеана Симова
11 юни 2015 14:13

Аз лично съм против използването на солариум, а като гледам някои млади момичета, освен че си вредят се и обезобразяват с тая мания да висят по солариуми.

Интересна и полезна информация , актуална за летния сезон !

Още статии от автора