Публикация

Френски лекари трансплантираха за 6 път бъбрек на страдаща от рядка болест жена

Уникален случай в медицината. Интервенцията е станала възможна благодарение на новолекарство


Хирурзи от френската болница "Некер" и европейската болница "Жорж Помпиду" в Париж извършиха уникална по рода си операция – присадиха за 6-ти път бъбрек на 46-годишна пациентка, страдаща от рядка болест. Хирургичната интервенция продължила 5 часа, съобщава сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА. Пациентката е диагностицирана още като 5-годишна и е била на диализа, като 5 пъти й е трансплантиран бъбрек, но в резултата на рецидиви на болестта бъбреците бивали унищожавани.

"Първоначално не бяхме сигурни, че трансплантацията ще е успешна", споделя ръководителят на екипа проф. Арно Межан, подчертавайки сложността на извършената интервенция.

Атипичен хемолитично-уремичен синдром е рядко генетично заболяване, което атакува главно бъбреците – обяснява проф. Кристоф Лежандр от болницата „Некер“. От същото заболяване са починали и двете сестри на трансплантираната пациентка – на 2 и 8 годишна възраст.

Поредната трансплантация станала възможна благодарение на появата на ново лекарство срещу рядката болест, от която страда жената.


 

Коментари

Елеана Симова
11 юни 2015 14:14

Браво!