Публикация

За здрав стомах и спокойни черва

Газове в червата, спастични болки и подут корем - как да се справите със стомашните проблеми, съветва специалистът по хранене и диететика доц. Светослав Ханджиев


газове и подут корем

Доц. Ханджиев, много често здрави хора изпитват дискомфорт и проблеми с храносмилането. Какви са причините?

Това са така наречените функционални нарушения на храносмилането, които са много разпространени. Причините за тях са различни – индивидуална непоносимост към някои храни, претоварване на стомаха с голямо количество разнородни ястия и напитки, консумация на груби храни.

Но не са малко и хората, които по рождение имат по-чувствителна храносмилателна система, склонност към спазми или пък по-бавна отделителна функция. До голяма степен значение има и типът нервна система, защото тя регулира всички процеси в организма.

След като не става въпрос за болест, трябва ли да се лекуват тези функционални нарушения?

На първо място при оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт трябва да се направи консултация с гастроентеролог, защото само професионалист може да разграничи органичните заболявания от функционалните смущения. Но дори и да се изключи специфично заболяване, тези състояния трябва да се преодоляват. Защото хората с функционални храносмилателни проблеми са с намалена трудоспособност, изпитват подуване и тежест в стомаха, образуват и отделят газове.

Как се преодоляват оплакванията?

За това състояние, което не е болестно, всеки трябва да намери онзи хранителен режим, който му понася най-добре. Общовалидните правила са намаляване на количеството приета храна, отказване от обилните късни вечери и ограничаване на алкохола до европейското разбиране за нормални количества – 1–2 чаши вино или 50 милилитра твърд алкохол.

Някои хора разчитат на приема на храносмилателни ензими...

Те имат своето място при определени заболявания и когато са предписани от лекар. Но в аптечната мрежа има и продукти на билкова основа, които са много ефикасни и без никакви странични действия. Подходящите съчетания от доказани билки могат да намалят излишните газове, спазмите и болките.

Освен това тези билкови препарати подпомагат храносмилателните органи да отделят необходимото количество ензими за преработването на храната. Така по естествен път се постига един много добър и доказан ефект.

Вие твърдите, че българската кухня е богата на много полезни ястия. Защо тогава все повече хора са с наднормено тегло и с проблеми в храносмилането?

В забързаното всекидневие малко хора могат да се хранят с традиционните полезни българския ястия. Активните хора и младежите най-често консумират т.нар. fast food – концентрирани продукти с високо съдържание на вредни мазнини, сол и захар. А иначе нашенската традиционна лютеница, ястията на фурна със зеленчуци и месо, киселото мляко и сиренето, истинската баница – това са много полезни храни.

доц. Светослав Ханджиев е председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите заболявания

Коментари