Публикация

Псориазисът и рискът от развитие на други заболявания

Хората с псориазис може да са изложени на риск от развитие на други заболявания. Лекуващият ви дерматолог може да ви насочи към друг специалист.


Псориазисът говори

Едно от най-честите усложнение при пациенти с псориазис е развитието на псориатичния артрит (ПсА). ПсА е ставно заболяване, което засяга почти всеки пети пациент с псориазис. Повечето хора са имали псориазис в продължение на около 12 години преди да се появят симптомите на този вид артрит. Ако не се лекува, ПсА може да доведе до увреда на ставите, която се влошава в хода на времето. Това може да доведе до инвалидност. Ето защо ранното лечение на псориатичния артрит е от критична важност. Ако имате каквито и да било безпокойства, свързани със ставите ви, говорете с лекаря си. Дерматологът може да ви насочи към специалист.

Белезите и симптомите на псориатичния артрит са (един или повече от следните ставни симптоми):

  • болка и/или чувствителност в една или повече стави
  • скованост на ставите сутрин или след продължителен покой
  • тупкаща болка
  • оток
  • проблеми със здравето и растежа на ноктите

Рискът от сърдечни заболявания означава възможност за поява на проблеми със сърцето или кръвоносните съдове. Те включват блокиране на кръвоносните съдове или инфаркт. Хората с тежък псориазис са с по-висок риск от сърдечни заболявания. Това може да се дължи на фактори като: наднормено тегло, високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене и прием на големи количества алкохол. Ако имате такива тревоги, говорете с Вашият дерматолог. Той може да ви насочи към кардиолог.

Тревожността и депресията са медицински състояния, които имат отражение върху емоциите, ума и взаимоотношенията с други хора на човека.

Псориазисът може да навреди на:

  • личните взаимоотношения
  • социалните контакти и начина на живот
  • трудовата заетост 
  • самочувствието

Хората с псориазис може да усещат, че искат или имат нужда да останат сами. При тях рискът от поява на тревожност или депресия е по-висок. Ако имате безпокойства, свързани с тревожност или депресия – говорете с Вашия дерматолог. Той може да Ви насочи към психолог.

Какво още трябва да знаем за псориазиса - прочетете тук.

Псориазис и псориатичен артрит (ПсА)

Коментари