Публикация

Здравето се залага в детството


Дори детето да изглежда здраво и да няма оплаквания, то трябва да бъде водено редовно на профилактичен преглед. Само по този начин може да се открият и диагностицират навреме симптомите на бъдещи заболявания и да се назначи подходящо лечение.

Това заяви д-р Димитър Калайков, секретар на Българската педиатрична асоциация.

Така децата от раждането до годинка трябва да бъдат преглеждани всеки месец, а до навършването на 2 год. - 4 пъти годишно.

„Профилактичният преглед е не само за следене на съзряването и развитието на детския организъм, но и за установяване на признаци на заболявания, които само специалист може да открие.” – посочи д-р Калайков.

По думите му, докато по отношение на детската смъртност през последните 6-7 години у нас се отбелязва спад (по данни от 2007 г. тя е 9,2 на 1000 при 5 на 1000 в страните от Западна Европа), не така стои въпросът със заболеваемостта при най-малките.

През последните 15-20 години има увеличение на страдащите от бронхиална астма, диабет, затлъстяване.

Затова е необходимо родителите да бъдат винаги активни и да наблюдават здравето на своите деца и при най-малкото съмнение да не прибягват до самолечение, а да търсят компетентна помощ от специалист.

Д-р Димитър Калайков е категоричен, че за пациентите до 3-годишна възраст трябва да се грижат педиатри.

Решаваща роля за детското здраве има рационалното хранене, хигиенните навици, изградени в най-ранна възраст, двигателната активност.

„Призовавам родителите да стимулират децата си да водят здравословен начин на живот. И ако те не знаят какво включва това - да се обърнат към своя лекар.” – категоричен е секретарят на Българската педиатрична асоциация.

Коментари