Публикация

Веганската диета облекчава диабетната невропатия

​Ново изследване показва, че преминаването на растителна диета може да облекчи мъчителните болки при диабетиците и да намали риска от ампутация на крайник.


Над половината от възрастните хора с диабет тип 2 са застрашени от диабетната невропатия - вид поражение на нервите, което се причинява от лошо кръвообращение и високи нива на глюкоза в кръвта. Диабетната невропатия може да причини язви и други инфекции по краката и стъпалата. Тя е главната причина за ампутация на крайници на диабетиците.

Това заболяване не се лекува. Лекарите обикновено предписват срещу болките медикаменти и промиват раните, за да не се допусне инфектирането им.

По време на новото изследване учените подложили 17 диабетици с наднормено тегло, които страдали от невропатия, на 20-седмична диета с пресни зеленчуци и комплексни въглехидрати с много фибри, като фасул и пълнозърнести храни. Пациентите приемали и добавки от витамин В12, който се съдържа само в животинските продукти, но е много важен за правилното функциониране на нервите.

В сравнение с контролната група от 17 възрастни, които приемали добавки, съдържащи витамин В12, но не променили диетата си, групата, която била подложена на веганска диета, постигнала значително облекчение на болките. Тестовете показали и подобрение на кръвообращението и на функцията на нервите. Също така участниците в тази група отслабнали средно със 7 килограма. Много от тях установили, че организмът им контролира по-добре нивото на глюкозата в кръвта, което им позволило да намалят дозата на приеманото от тях лекарство против диабет.

Един от авторите на изследването, Камерън Уелс, посочва, че  

с увеличаването на инсулиновата чувствителност и подобряването на стойностите на захарта в кръвта 

се дава възможност на организма да се справи с пораженията на нервите.Уелс обясни, че тъй като кръвта с високо ниво на глюкоза е гъста, тя не може да достави хранителни вещества на нервните окончания.

Обикновено глюкозата се доставя от въглехидрати, а хормонът инсулин, отделян от панкреаса, я придвижва към клетките, където тя се използва като гориво. По все още неизяснени напълно причини при хората, болни от диабет тип 2, инсулинът не може да придвижва ефективно глюкозата от кръвта към клетките. Така в кръвта се събира голямо количество глюкоза.

Поддържането на здравословно ниво на глюкоза се нарича гликемичен контрол.

Гликемичният контрол предпазва от развитието и прогресирането на диабетната невропатия. Диетата и физическите упражнения, които водят до сваляне на килограми, подпомагат гликемичния контрол и забавянето на развитието на диабетната невропатия.

Учени от университета „Джордж Уошингтън“ откриха, че промяната в начина на живот и по-точно преминаване към правилно хранене и физическа активност е два пъти по-ефикасно средство за контролиране на диабета, отколкото най-разпространените лекарства против диабет.

Много от участниците в новото изследване са впечатлени от бързото сваляне на килограми и подобряването на гликемичния контрол в резултат на растителната диета.

В новото изследване обаче учените не могат да определят точно кой елемент от нискомаслената растителна диета води до наблюдаваното подобрение. Възможно е просто загубата на килограми да е допринесла за намаляването на болките от невропатията, отбелязват те.

В САЩ за лечение на диабет всяка година се изразходват 175 милиарда долара. В новото изследване учените отбелязват, че цената на диетата с много зеленчуци и други растителни продукти е по джоба на повечето диабетици. 

Коментари