Публикация

Министър Москов се извини за оставената на пътя родилка

Екипът на "Спешна помощ", който изостави на пътя край Симеоновград раждаща жена, ще бъде наказан


министър Москов се извини за изоставената от линейка родилка в Симеоновград

 "Извинявам се за изоставената родилка!" - това написа на страницата си във Фейсбук  здравният министър Петър Москов.

На 10 юни, сляда, към 7 часа сутринта, 30-годишната Анастасия Ангелова, бременна в 9 месец, с контракции, повишено кръвно налягане и 8 сантиметрово разкритие е качена в линейка на спешна помощ - Симеоновград, с нея е и нейният съпруг. Родилката трябва да бъде транспортирана в АГ отделението в Хасково. Жената вече е загубила две бебета и това раждане е дългоочаквано.

Малко по-късно екипът на линейката получава съобщение за станал тежък инцидент, в който има пострадал с риск за живота.

Фелдшерът Митко Костов казва на родилката и съпруга й да слязат от линейката и да потърсят друг начин да стигнат до родилното отделение.

Към днешна дата Анастасия Ангелова е щастлива майка на момченце - Ангел-Михаил.

Фелдшерът, наредил на родилката и съпругът й да слязат от линейката е поднесъл своите извинения на младата майка, като пред медиите споделя, че е трябвало да вземе едно нелесно за него решение. Касаело се е за човешки живот в риск. Фелдшерът ще бъде наказан, а по целия случай тече разследване - съобщава началникът Областния Център за спешна медицинска помощ в Хасково д-р Петя Радева, цитирана от Дарик радио. Тя уточнява, че центърът разполага с общо 13 екипа за спешна помощ, като един от тях отговаря за Симеоновград.

Прочетете още за случая ТУК

Коментари

Албена Хюбнер
12 юни 2015 15:59

Някои решения са ужасно трудни, особено онези които касаят човешки животи. Не зная как може да избираш чий живот е по-важен, но знам, че професионалистът може да направи добра преценка, именно защото е професионалист и борави не с емоции, както всички ние, които гледаме новини и четем преса, а с реални факти. Времето е съдник, понякога жесток, в случая обаче е онзи съдник показал, че взетото, макар е непопулярно решение, е било правилното.

Извинение трябва да има и към фелдшера, както и към всички от системата на спешната помощ. Тези хора са оставени да работят в ненормални условия, а отгоре на всичко винаги отнасят негативите. Каквото решение да беше взел фелдшерът, критики щеше да има. Изглежда обаче е постъпил правилно, защото родилката е добре, а вероятно е спасил и човешки живот.