Публикация
Черешите са с редица ползи за здравето
Вкусните череши съдържат и много полезни за човешкия организъм вещества
Черешово време е - в края на май и целия юни се радваме на вкусните и много полезни плодове.
Знаете ли, че черешата съдържа:
- 84,5 % вода и 13,5 % въглехидрати
- пектин, целулоза, дъбилни вещества, богати на витамините С, РР, В1 и В2 - така се превръщат в истинска метла за лошия холестерол и регулират кръвното налягане
- витамини С и Р, като в тъмночервените плодове Витамин Р (цитрин, биофлавоидин, рутин) достига до 900 мг %. Този витамин усилва действието на аскорбиновата киселина.
- калций - варира между 16-20 %- допринася за укрепване кръвоносните съдове и не допускакапилярни кръвоизливи.
- йод - Недостигът на йод в организма предизвиква у възрастните хора т .нар. ендемична гуша. Ето защо черешите са добро профилактично средство, както срещу това заболяване, така и срещу базедова болест. Йодът стимулира и растежа на тялото, така че давайте на хлапетата да хрупат черешки червенки на воля.
- калий - предпазва сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни болести
- магнезий - участва активно в производството на аденозин трифосфат - основната единица енергия за клетките.
- желязо - предпазва от желязодефицитна анемия
- фруктоза и глюкоза - бедни са на захароза, затова в умерени количества могат да се хапват и от диабетици
Имате нужда от пролетно-лятно вталяване - сервирайте си черешена диета. Черешите снабдяват тялото точно с тези биологични вещества, от които се нуждае организмът, за да разгради ненужните мазнини.
Коментари