Публикация

Здравословно захранените деца израстват стройни


Ново изследване установи, че бебетата, които се захранват със здравословна домашна храна, израстват по-слаби и стройни, с по-малко мазнини и по-добра телесна структура.

Изследването е открило и връзка между по-дълготрайното кърмене и ниските нива на телесни мазнини. Положителният ефект от здравословното захранване обаче не е свързан с продължителността на кърменето.

Повечето учени свързват храненето на кърмачетата с бъдещото състояние на тялото, но  екипът на д-р Сиън Робинсън от университета в Саутхемптън /Великобритания/  изследва  и влиянието на захранващия режим.

В хода на проучването е установено, че независимо от продължителността на кърменето, бебетата, които се захранват с висококачествени продукти  - плодове, зеленчуци и домашно приготвени храни  -  имат по-малко тлъстини, когато станат на  4 години.  

Екипът на д-р Робинсън  проследил начина на хранене на 536 бебета на 6 и 12 месеца и преминаването им от млечна към обща храна.
Когато децата станали на 4 години, съставът на телесната им маса  бил изследван с двойна рентгенова абсорптиометрия.

Според учените, новото откритие има голямо значение, защото досега не е била осветлена връзката между начина на хранене на бебетата, когато преминават от млечна към обща храна и състоянието и състава на телесната маса.

Коментари