Публикация

Дифтерия порази момче в Испания!! Благодарим на Анти-ваксинистите

Дифтерията е била ликвидирана в Испания още през 1986 година, благодарение на усилията на правителството да ваксинира населението. Благодарение на движението Анти-Ваксини, се появява нов случай през 2015 година.


Преди почти 30 години, дифтерия е била напълно изкоренена в Испания; но сега изглежда, че се връща обратно, с 6-годишно момче в болница и осем други пациенти в изолация.

Момчето, което е било идентифицирано с името Пау, започва да проявява симптомите на болестта на 25 май, след завръщането си от няколко дни престой в училищен лагер. Той е бил в контакт с други осем деца, които са реагирали положително за бактерията, но не са проявили симптоми на инфекцията, вероятно защото те са били ваксинирани.

Пау е първият регистриран случай на дете с дифтерия от 1986 г. насам, когато така наречената "задушаващият ангел на децата" болест е ликвидирана поради усилията на правителството за ваксинация. Според The Local, родителите на 6-годишното момче, които са отказали да имунизират децата си, се чувствали "унищожени и измамени" от движението против ваксиниране.

Дифтерия е бактериална инфекция, която атакува лигавицата на носа и гърлото, което води до болки в гърлото, повишена температура, подути лимфни възли, и слабост / умора. Децата с дифтерия обикновено  имат плътни сиви налепи, покриващи гърба на тяхното гърлото. Те запушват въздухоносните пътища и затрудняват дишането. Въпреки че е рядко, това е сериозно заболяване, което изисква незабавни грижи в болницата. Ако лечението не е навременно, дифтерия може да увреди сърце, бъбреци и нервна система. Заболяването се разпространява по въздушно-капков път.

Ваксините спасяват хиляди животи чрез избягване на предотвратими болести. Децата имат право на здраве и родителите им не могат да поемат отговорността да ги лишат от това им право. Не трябва да се допуска да се научат по трудния начин, както се случва с родителите на Пау.

източник: thelocal.es

Коментари