Публикация

Науката срещу слуховете

Широко разпространени митове за ваксините, простудите, мозъчните сътресения и други наложени във времето, но опровергани от учените твърдения


Митове, които учените опровергават

Мит 1: Ваксините могат да предизвикат дори аутизъм

Възможно е организмът да реагира на ваксините, но твърдението, че противогрипната ваксина разболява от грип, е лъжа. Това заявява д-р Рейчъл Вриймън, която издаде книга за медицинските митове. Ваксината съдържа грипни вируси, но те са мъртви и не могат да възкръснат и да причинят грипа, добавя тя. Митът, че ваксина може да предизвика аутизъм, води началото си от една статия в списанието „Лансет“ от 1998 г., в която родителите на 8 деца твърдят, че те са получили аутизъм след ваксини срещу шарка, заушки и рубеола. Многобройни мащабни изследвания след публикуването на тази статия, едно от тях с участието на 530 000 деца, не установиха нито един факт, който дава основание да се предполага, че ваксината увеличава риска от развитие на аутизъм, подчертава д-р Вриймън.

Мит 2:Студеното време разболява

Изследванията показват, че е възможно в мразовито време хората да усещат симптоми на простуда, но ниските температури не ни правят по-податливи на вирусите. Според Вриймън няма причина болните хора да не излизат на студено. Мразовитите температури не оказват влияние на продължителността на болестта, а има данни, че излагането на студ може да помогне по някакъв начин на организма. Според някои учени настинките са по-чести в студените месеци, защото хората стоят повече на закрито и контактуват по-отблизо, с което дават по-голяма възможност на бактериите да се разпространяват.

Мит 3: Използваме само 10% от възможностите на мозъка си

Тази теза се лансира от самозвани учени от началото на миналия век. Д-р Вриймън отбелязва, че тезата е оборена от данните, получени при сканиране на мозъка, при което може да се измери мозъчната активност във всеки един момент. При сканирането не се отбелязват обширни “спящи” области на мозъка, казва тя.

Мит 4: Захарта превъзбужда децата

Трудно е да се намери родител, който не вярва в този мит. Д-р Вриймън разказва за проучване, при което на един детски рожден ден сладкишите били приготвени с подсладител, който не съдържа захар. Родителите, които мислели, че децата им са поели големи количества захар, съобщили, че те са станали неконтролируеми и свръхактивни. Сензорното устройство, поставено на китките им, обаче показало, че децата са се държали нормално. Децата са по-палави на събития като рождени дни, защото тогава дисциплината не се спазва толкова строго, а не защото ядат сладкиши, с които винаги се черпят на такива събирания.

Мит 5: При сътресение на мозъка не трябва да се спи

Сътресенията са често срещано явление и въпреки че винаги изискват лекарски преглед, те рядко са сериозни и животозастрашаващи. Предупреждението, че след сътресението човек трябва да не заспива, е погрешно свързано със специалните случаи на нараняване на главата, при които има кървене в мозъка. Това се случва рядко и няма нищо общо с обикновеното сътресение, посочва Вриймън. След като лекарят е установил на пациента леко сътресение на мозъка, не е необходимо да го будите на всеки 1 час.

Мит 6: Дъвката остава в стомаха 7 години

В дъвките има еластомери, восък и смоли, които са несмилаеми, но това не означава, че тези съставки остават в стомаха завинаги. Много от препоръчителните храни, например фибрите, са несмилаеми, но храносмилателната система придвижва и изхвърля всяко нещо, което не може да абсорбира, обяснява Вриймън.

Мит 7: Четенето на тъмно или гледанете на телевизия от малко разстояние уврежда зрението

Приглушената светлина или гледането на телевизия отблизо напрягат очите, понякога и до болка, но няма доказателства, че това има дълготрайни последствия, казва д-р Вриймън. Този мит се появи през 60-те години на миналия век, когато цветните телевизори излъчваха висока радиация и това можеше да навреди на очите. Днес мониторите на телевизорите и компютрите са относително безвредни. Ако детето ви гледа екрана на компютъра си много отблизо, проверете дали няма късогледство. При всички случаи късогледството не се дължи на приближаването до екраните.

Мит 8: Пиенето на 8 чаши вода дневно е задължително

Според д-р Вриймън организмът регулира много добре нивото на течностите, които съдържа. Възрастните хора наистина се нуждаят от два и половина литра течности, но повечето от тях постъпват в организма чрез храната. Съветът на специалистката е да се приемат чрез вода или храна около 8 чаши течности на ден общо.

Мит 9: Преди да е изминал 1 час след хранене не трябва да се плува

Tози мит е развалил много летни следобеди на хората, принуждавайки ги да се измъчват от жегата на плажа и да не смеят да се разхладят във водата. Няма специална причина да не се плува след хранене, твърди д-р Вриймън. Вярно е, че след обилно ядене не е много комфортно да се правят физически упражнения, но те не са опасни. Крампи могат да се получат по всяко време, независимо дали човек е ял или не.

Коментари