Публикация

Пробиотици - бактериите за живота, осигуряващи баланс в организма

Пробиотици - бактериите за живота, осигуряващи  баланс в организма

Пробиотиците са живи бактерии, които подпомагат поддържане на нормална чревна флора и здрав храносмилателен тракт


Полезните живи лактобактерии поддържат баланса в организма

През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който микроорганизъм е причината за подквасването на така известното у нас, а по-късно и по света, кисело мляко. Въз основа на тези изследвания и открития, известният руски учен и нобелов лауреат Иля Мечников доизгражда своята теория за стареенето, която твърди че с възрастта процесът на извеждане на ненужните вещества от околоклетъчното пространство изостава в сравнение с постъпването им там. Важна роля в тази теория се имат пробиотиците като регулатор на вътрешния бактериален баланс на човешкия организъм. Това от своя страна поставя началото на множество изследвания върху лечебните и профилактични свойства на киселото мляко и лактобацилите, като едва през 1953г. полезните бактерии биват наименовани пробиотици или - бактерии за живота. Името има старогръцки произход, съчетаващ "про" и биос" - за живот или - създаващи живот.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които активират имунната система на човека и стимулират вътрешните полезни бактерии, участват в разграждането на хранителните вещества, жлъчните киселини и някои продукти на обмяната, детоксикират организма, щит са срещу уроинфекции. При вирусни инфекции е доказано, че приемът на пробиотици подпомага  спомага в значителна степен оздравителния процес.

Безспорно най-познати са ни бактериите на българското кисело мляко, но към пробиотиците спадат и много други микроорганизми:

  • ацидофилни бактерии;
  • бифидо-бактерии;
  • дрожди на кефира и др.

Живите лактобацили попадат в чревния канал, „заселват се“ в него и взаимодействат с естествената микрофлора. Попаднали в чревния канал, полезните микроорганизми се разполагат върху чревната лигавица и започват да се размножават, образувайки вещества, полезни за работата на стомашно-чревния тракт, благоприятствайки храносмилането.

Човек обикновено си набавя тези така полезни за здравето му пробиотици посредством консумираната храна и чрез хранителни добавки, съдържащи нужните за работата на органите и храносмилателната система полезни бактерии.

Коментари

10 юли 2015 16:45
Петя Желева
10 юли 2015 16:45

През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който микроорганизъм е причината за подквасването на така известното у нас, а по-късно и по света, кисело мляко.

10 юли 2015 15:36
Маги Стоянова
10 юли 2015 15:36

1953г. полезните бактерии биват наименовани пробиотици или - бактерии за живота. Името има старогръцки произход, съчетаващ "про" и биос" - за живот или - създаващи живот

10 юли 2015 15:32
Маги Стоянова
10 юли 2015 15:32

През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който микроорганизъм е причината за подквасването на така известното у нас, а по-късно и по света, кисело мляко.

10 юли 2015 11:22
Мария Бонева
10 юли 2015 11:22

През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който микроорганизъм е причината за подквасването на така известното у нас, а по-късно и по света, кисело мляко.

10 юли 2015 10:35
Мария Попова
10 юли 2015 10:35

През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който е причината за подквасването на киселото мляко.

10 юли 2015 10:23
Емил Тодоров
10 юли 2015 10:23

Името има старогръцки произход, съчетаващ "про" и биос" - за живот или - създаващи живот.

10 юли 2015 10:13
Емил Тодоров
10 юли 2015 10:13

През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който микроорганизъм е причината за подквасването на така известното у нас, а по-късно и по света, кисело мляко.

10 юли 2015 10:05
Румен Попов
10 юли 2015 10:05

През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който е причината за подквасването на киселото мляко.

10 юли 2015 09:38
Даниела Попова
10 юли 2015 09:38

През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който е причината за подквасването на киселото мляко.

10 юли 2015 02:25

През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”,

10 юли 2015 02:05

През 1953г. полезните бактерии биват наименовани пробиотици или - бактерии за живота. Името има старогръцки произход, съчетаващ "про" и биос" - за живот или - създаващи живот.

10 юли 2015 01:39
г-н Даниел Додев
10 юли 2015 01:39

1905г.