Публикация
Пробиотици - бактериите за живота, осигуряващи баланс в организма
Пробиотиците са живи бактерии, които подпомагат поддържане на нормална чревна флора и здрав храносмилателен тракт
През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който микроорганизъм е причината за подквасването на така известното у нас, а по-късно и по света, кисело мляко. Въз основа на тези изследвания и открития, известният руски учен и нобелов лауреат Иля Мечников доизгражда своята теория за стареенето, която твърди че с възрастта процесът на извеждане на ненужните вещества от околоклетъчното пространство изостава в сравнение с постъпването им там. Важна роля в тази теория се имат пробиотиците като регулатор на вътрешния бактериален баланс на човешкия организъм. Това от своя страна поставя началото на множество изследвания върху лечебните и профилактични свойства на киселото мляко и лактобацилите, като едва през 1953г. полезните бактерии биват наименовани пробиотици или - бактерии за живота. Името има старогръцки произход, съчетаващ "про" и биос" - за живот или - създаващи живот.
Пробиотиците са живи микроорганизми, които активират имунната система на човека и стимулират вътрешните полезни бактерии, участват в разграждането на хранителните вещества, жлъчните киселини и някои продукти на обмяната, детоксикират организма, щит са срещу уроинфекции. При вирусни инфекции е доказано, че приемът на пробиотици подпомага спомага в значителна степен оздравителния процес.
Безспорно най-познати са ни бактериите на българското кисело мляко, но към пробиотиците спадат и много други микроорганизми:
- ацидофилни бактерии;
- бифидо-бактерии;
- дрожди на кефира и др.
Живите лактобацили попадат в чревния канал, „заселват се“ в него и взаимодействат с естествената микрофлора. Попаднали в чревния канал, полезните микроорганизми се разполагат върху чревната лигавица и започват да се размножават, образувайки вещества, полезни за работата на стомашно-чревния тракт, благоприятствайки храносмилането.
Човек обикновено си набавя тези така полезни за здравето му пробиотици посредством консумираната храна и чрез хранителни добавки, съдържащи нужните за работата на органите и храносмилателната система полезни бактерии.
Коментари
През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който микроорганизъм е причината за подквасването на така известното у нас, а по-късно и по света, кисело мляко.
1953г. полезните бактерии биват наименовани пробиотици или - бактерии за живота. Името има старогръцки произход, съчетаващ "про" и биос" - за живот или - създаващи живот
През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който микроорганизъм е причината за подквасването на така известното у нас, а по-късно и по света, кисело мляко.
През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който микроорганизъм е причината за подквасването на така известното у нас, а по-късно и по света, кисело мляко.
През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който е причината за подквасването на киселото мляко.
Името има старогръцки произход, съчетаващ "про" и биос" - за живот или - създаващи живот.
През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който микроорганизъм е причината за подквасването на така известното у нас, а по-късно и по света, кисело мляко.
През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който е причината за подквасването на киселото мляко.
През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”, който е причината за подквасването на киселото мляко.
През 1905г. д-р Стамен Григоров открива микроорганизма „Lactobacillus bulgaricus”,
През 1953г. полезните бактерии биват наименовани пробиотици или - бактерии за живота. Името има старогръцки произход, съчетаващ "про" и биос" - за живот или - създаващи живот.
1905г.