Публикация

В МБАЛ Бургас вече изследват нарушения на съня

Хъркането може да е симптом на сериозно заболяване.


Различни нарушения на съня вече изследват в отделението по уши, нос и гърло в МБАЛ Бургас. Основната задача на специалистите отоларинголози е да установят дали те са безобидни, или крият сериозни заболявания. Едно от тях е сънната апнея – спиране на дишането по време на сън. „Проблемът става все по-популярен в света, но в България не му се отделя достатъчно внимание нито от страна на общопрактикуващите лекари, нито от специалистите“, обяснява д-р Даниел Петков, началник на УНГ-отделението. Една от причините е, че лечението на сънната апнея не се покрива от Здравната каса и оттам се неглижира и от страна на общопрактикуващите лекари.

Хората с нелекувана сънна апнея спират да дишат многократно по време на сън. Това означава, че мозъкът и останалата част от тялото не си набавят достатъчно количество кислород. Ако състоянието се остави без лечение, сънната апнея води до развитието на голям брой здравословни проблеми като: високо кръвно налягане; мозъчен инсулт; сърдечна недостатъчност, аритмии и сърдечен инфаркт; диабет; депресия; влошаване на разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност. При непредприети мерки, сънната апнея може да доведе до увреждане на жизненоважни органи и смърт.

Сънната апнея се установява с различни изследвания, сред които проследяване с апарат по време на сън (полисомнография) и ендоскопско изследване. То се извършва по време на изкуствено предизвикан сън в самото отделение. Пациентът се приспива с упойка, а лекарят оглежда с апарат горните и долните дихателни пътища, гърлото, носоглътката. Такова изследване не се прави никъде другаде в Бургас, а само в центровете по медицина на съня в Пловдив и София.

Кои са симптомите, които могат да сигнализират за скрита сънна апнея? На първо място – хъркането, считано досега само за неприятен шум, създаващ неудобство на партньора. Други симптоми могат да бъдат: прекомерна дневна сънливост, хипертония, покачване на тегло, пробуждания през нощта, прекомерно изпотяване по време на сън, нощно ставане до тоалетна, сутрешно главоболие, сухота в устата при събуждане. Индикации могат да бъдат също раздразнителността, депресията, трудната концентрация, намалено либидо, намалена работоспособност и т.н.

Предразполагащи фактори са затлъстяване, вродени или придобити дефекти на лицето и шията, менопауза и ендокринни аномалии, а пушенето и системната употребата на алкохол ускоряват развитието на заболяването. От сънна апнея по-често страдат мъжете, както и жените в менопауза. 80-90% от случаите остават недиагностицирани и водят до намалена работоспособност и инвалидизация.

„Ако се диагностицира навреме, сънната апнея е лечима. Може да се използва медикаментозно или хирургично лечение. При по-тежките случаи се прибягва до използване на специален апарат, който пациентът използва по време на сън. От съществено значение е преглед при УНГ-специалист за цялостна оценка на пациента“, казва д-р Даниел Петков. За съжаление, информираността на пациентите все още е много слаба, достъпът до изследване и специален преглед за нарушенията на съня също е затруднен, тъй като той не се покрива от НЗОК, добавя той. Въпреки това, в УНГ-отделението на МБАЛ Бургас от нарушения на съня вече са излекувани успешно няколко десетки пациенти.

Повече информация за сектора по Медицина на съня можете да намерите на тел.:056 894 954. Изследванията не се покриват от Здравната каса.

Коментари