Публикация

Пациент с хепатит С и с болест на Крон разказва :

Единственото спасение за мен е новата безинтерферонова терапия


Калоян КОлев - болен от Хепатит C

Калоян Колев е на 38 г., живее в Добрич, със съпругата му Мирослава имат две деца – момче и момиче, на 7 и половина и съответно на 6 години. Животът на Калоян се преобръща през 2004-а, когато му установяват болест на Крон. Започва битката със сериозното автоимунно заболяванe - възпаление на червата. През 2013 г. получава шанс да бъде включен в група за иновативно експериментално лечение, правят му кръвни изследвания и тогава най-изненадващо от лабораторията в Англия му съобщават, че са установили заразяване с хепатит С. Следват биопсия на черния дроб и повторни кръвни изследвания в България. Диагнозата се потвърждава - вирусен хепатит С, генотип 1.

Разказът на Калоян:

Излязох напълно от релсите, вече нищо не мога да работя. А можех всичко, работил съм и инкасо, и като охрана, шофьор съм бил. Сега всяко натоварване – и физическо, и емоционално, извиква болката, започва едно подпиране и болка отдясно. Безсилен съм, не мога да съм от помощ в семейството, да бъда пълноценен баща. Какво ще стане утре, не знам. Децата ми имат нужда от мен, както и Мира. А знам, че мога да бъда излекуван. Още миналата година една лекарка от София ми каза, че вече е измислено ново лечение, защото старото при хепатит С с интерферон при мен не работи. Това сега го потвърждава и д-р Генов от ИСУЛ, моят лекуващ лекар

Спецификата на първото му заболяване, болестта на Крон, изключва възможността за лечение с интерферон – единствената възможност за лечение, която се реимбурсира у нас. Лекуващите специалисти - гастроентеролог и хепатолог, са категорични в преценката. В епикризата на Калоян в раздел „обсъждане“ е вписано: 

"... подлежи на ново обсъждане и преценка за провеждане на безинтерфероново лечение на хепатит С вирусна инфекция след осигуряването на това лечение от НЗОК".

„Страшно сме объркани, не знаем какво да правим, макар и ние, и лекарите да знаем, че въпросните хапчета са спасението. Докторите вдигат рамене..., но и какво зависи от тях? Изчетохме всичко за безинтерфероновото лечение, звучи фантастично, но цената му е непосилна за нас“, казва съпругата Мирослава

Тя стиска зъби, не се дава на отчаянието. Изпраща питане до НЗОК, иска съдействие за новото безинтерфероново лечение, което в много страни вече влиза в приложение в извънредни срокове и след извънредни държавни решения. „Защото явно е реално спасение за безброй хора, считани досега от медицината за обречени“, допълва още Мира.

Отговорът на касата у нас е типов и служебен:

"Уважаема госпожо, съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и промените в него, считано от 01 юни 2009 г., НЗОК не определя лекарствените продукти, цените им и заболяванията, за които ще заплаща. Медикаментите (съобразно кратките им характеристики), нивото на заплащане на всички лекарствени продукти, ограничения в начина на предписване при различни индикации, както и конкретната стойност, която НЗОК заплаща, се определят от Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти към Министъра на здравеопазването. НЗОК заплаща лекарствени продукти за съответната диагноза, включени в Приложение №1 на Позитивния лекарствен списък……, терапията за хепатит С се назначава от специалисти гастроентерозоли от специализирани комисии в лечебните заведения за болнична помощ".

Не искаме това, но започваме да се чувстваме безпомощни. А помощ и лечение има и трябва да стигнем до него! Надяваме се вие, медиите, да дадете гласност, надяваме се и на чуваемост и на подкрепата от здравното министерство, от самия министър Москов“, завършват разговора все пак с надежда Калоян и Мирослава.

Още разкази на пациенти може да прочетете ТУК

Коментари