Публикация

Пациенти с автоимунни заболявания вече ще могат да се лекуват от хепатит С

Над 100 000 българи са инфектирани с вируса на хепатит С


Иновативно безинтерфероново лечение за хроничен хепатит С, което вече се прилага в САЩ и в редица страни от Европа, очаква включване в позитивния списък на НЗОК, за да стане достъпно и за стотици български пациенти, чийто живот се оказва зависим от революционната терапия. За не малка част от тях чакането за новия вид лечение дори само до 2016 г. може да се окаже фатално.

Терапията постига успеваемост при 95-100% от пациентите с хепатит С генотип 1а и генотип 1в. Тя е животоспасяваща за болни, които са в по-напреднал стадий на заболяването, за пациенти, които имат непоносимост към интерферон, както и за болни с друго съпътстващо заболяване, които не могат да се лекуват с досега наличните лекарства, обръщат внимание българските специалисти. Осигуряваната у нас по здравна каса терапия за хепатит С не може да бъде прилагана конкретно при случаите с автоимунни заболявания (като болест на Крон), с цироза, при коинфектирани с ХИВ, както и при трансплантираните, уточняват още лекарите.

Хепатит С вече е лечим

Революционната нова безинтерферонова терапия атакува директно вируса на хепатит С, не въздейства върху имунната система както терапиите досега, дава надежда за лечение с по-малко нежелани лекарствени реакции. Иновативното лечение е изцяло перорално, не нарушава по никакъв начин ритъма и качеството на живот на пациентите, по-кратко е от всички други досега прилагани, продължава от 3 до 6 месеца.

Имаме възможност да елиминираме напълно вируса в световен мащаб. Дали това ще се случи обаче, зависи от политическата воля в различните страни“, обърна внимание неотдавна Чарлз Гор, председател на Световния хепатитен алианс.

След одобрението на Европейската агенция за лекарствата в страните от ЕС се задвижват съответните национални процедури за национална подкрепа на революционната нова безинтерферонова терапия.

По данни на Световната здравна организация честотата на заразяването с хепатит С в България е 1,5% или близо 110 000 са инфектираните у нас. Общо за света носителите на вируса са повече от 180 млн. души. Само в Европа те са над 8,9 милиона. В световен мащаб годишно умират около 10 000, инфектирани с вируса. Тази статистика поставя хепатит C в групата на най-опасните вирусни пандемии в света, дори преди СПИН. 80% от инфектираните развиват хронично заболяване и при 20% от тях то води до чернодробна недостатъчност и цироза. Приблизително 4-5% от пациентите с чернодробна недостатъчност или около. 800 души годишно в България умират от рак на черния дроб вследствие на хронична хепатит С инфекция. 

Вирусът е основен причинител на цироза и чернодробен рак. 

На хепатит С се дължи до голяма степен броят на чернодробни трансплантации. Безсимптомното протичане на заболяването е причината то да се открива късно, след като в организма вече има трайни и необратими последици. Основен проблем в борбата с болестта е и че организмът на голям процент от пациентите с хепатит С не отговаря правилно на съществуващото единствено досега интерфероново лечение. Хроничните вирусни хепатити са едни от най-често срещаните заболявания в гастроентерологията и са със значима социална тежест. Те водят до голям процент инвалидизация, до развитие на цироза и на първичен рак на черния дроб, както и до значителен финансов и организационен ресурс, който обществото отделя за тяхното лечение.

Коментари