Публикация

Ранното утро не е най-доброто време за пиене на кафе

Всъщност идеалното време за пиене на ободряващата напитка е между 10 и 12 часа сутринта и 14-17 часа след обед


Източник на видеото www.faktite.net

Ранното утро не е най-доброто време за пиене на кафе. Каква е причината? В ранните часове нивата на кортизол са най-високи в човешкия организъм. А когато консумираме кофеин при подобни високи нива, възникват два проблема.

Първият е, че кофеинът от кафето си взаимодейства с естественото производство на кортизол.

Този хормон е отговорен за стреса и за ниската кръвна захар. По този начин човешкият организъм свиква да произвежда по-малко кортизол и да разчита на кофеина като негов заместител.

Другият ефект от ранното пиене на кафе е познато на мнозина кафеджии. То повишава толерантния праг към кофеина, защото замества естественото пробуждане с кортизола.

По този начин на много хора кафето спира да им действа и те се чувстват уморени сутрин.

Кортизоловите пикове се наблюдават три пъти дневно и освен в ранното утро, се появяват в средата на деня и вечерта.

Те са най-изразени между 6 и 10 часа. Поради тази причина най-добре е да се консумира кафето, когато стойностите на кортизола са най-ниски.

Това значи, че идеалното време за пиене на ободряващата напитка е между 10 и 12 часа сутринта и 14-17 часа след обед.

Хората, които обичат кафето, трябва да настроят приема му в най-подходящото време, за да бъде най-ефективно въздействието му.

Източник: БТА

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Умора и стрес ниска кръвна захар умора стрес кафе кортизол кофеин

Коментари