Публикация

Основен и допълнителен пакет разделят заболяванията по значимост

Предложението здравноосигурителни права на неосигурени граждани да бъдат възстановявани след внасяне на здравноосигурителните вноски за 15 години назад, беше отхвърлено от депутатите


Във вторник, 16 юни, на второ четене парламентът одобри промените в Закона за здравно осигуряване. Финално одобрение получи предложеното от здравния министър Петър Москов разделяне на здравните пакети на основен и допълнителен. 

Управялващите от ГЕРБ подкрепиха здравния министър за разделянето на пакетите на основен и допълнителен, но бламираха предложението  за повече държавна намеса в управлението на Националната здравноосигурителна здравната каса и по-твърди мерки спрямо фармацевтичната индустрия.

Реформата, която министър Москов предлага предвижда в основния пакет да попаднат всички тежки и социално значими заболявания като основният финансов ресурс бъде насочен към тяхното лечение. За тези болести пациентите ще имат бързо и безплатно лечение. Във втория, допълнителен пакет влизат болести, които не са животозастрашаващи и лечението им търпи отлагане. Ако пациентът желае да ползва покривано от НЗОК лечение, ще трябва да чака. В случай, че не желае да чака, може да премине към платен вариант на лечение.

Реформаторският блок разкритикува предложенията, аргументирайки се, че противопоставянето на "социално значими" и "социално незначими" противопоставя болните, а също и че все още няма ясна дефиниран списък с болести, които следва да попаднат във всеки един от предлаганите списъци. 

Министър Москов за пореден път подчерта, че става въпрос за диференциране на тежките и животозастрашаващи състояния от онези, чието лечение търпи отлагане.

 "В момента се доплаща за всичко без значение колко е важно заболяването. Парите, които имаме, ще бъдат просто ясно и точно насочени към заболяванията, които тормозят нацията ни. Целта не е пестене, а ефективност на средствата, които имаме“, заяви министърът, отправяйки апел към депутатите да влязат ако обикновени пациенти в обикновена болница, за да се уверят в истинността на думите му.

От БСП също повдигнаха въпроса за принципа, на който заболяванията ще бъдат разделени на "социално значими" и "социално незначими", като сравни разделянето като ситуацията с двойните сметки за ток, изказвайки предположението, че ще има хора, които веднага ще получат лечение и други, които ще изчакават, като по този начин лекарите ще играят решаващата роля за разпределяне на приоритетите. 

От ДПС повдигнаха въпроса за застрахователните фондове и каква част от бюджета на Здравната каса ще отива за заболяванията от основния пакет.

Държавата постепенно да започне да увеличава здравните вноски за осигуряваните от нея групи - деца, пенсионери и социално слаби - това беше второто гласувано предложение. В момента тези социални групи се осигуряват на основа на половината от минималния осигурителен доход за страната за самоосигуряващи се лица - 420 лв. Предложението е от следващата 2016г. тази сума да започне поетапно да расте с 5 % и нарастването да продължи до 2026г. 

10 години са сториха твърде дълъг срок за болшинството от депутатите, които отправиха критики относно продължителността на нарастването. 

Внесени за 5 години назад здравни вноски ще възстановяват здравноосигурителните права

- този срок бе приет, като бяха отхвърлени както предложението за 15 години назад и настоящият вариант - плащане на здравноосигурителни вноски за три години назад.

Депутатите отхвърлиха предложението на здравния министър за увеличаване на държавната квота в надзора на здравната каса от четири на шест души и така да се осигури мнозинство на държавата при гласуване на решения. Идеята срещна сериозен отпор от страна на медицинската общност, синдикатите и бизнеса, като срещу предложението се обединиха депутатите от ГЕРБ и опозицията. 

В Пленарна зала се взе решение изготвянето на списъка за заболявания, чието лечение се плаща от НЗОК да бъде делегирано на НЗОК. Към момента този списък се изготвя от здравния министър. 

Управляващото мнозинство отхвърли и още едно от ключовите предложения на Москов  - фармацевтичните фирми да връщат пари на здравната каса за лекарства, които са били извадени от позитивния лекарствен списък заради призната неефективност на съдържащите се в тях медикаменти.

Здравната каса няма да финансира болници, попаднали в "черния списък" на лечебните заведения, за които пациентите често подават негативни сигнали. КОгато не са доволни от медицински дейности и услуги, осигурените лица ще имат право да подават жалби пред директора на съответната РЗОК. Ще има списък с основания, въз основа на които това ще може да се случва. 

Москов поясни, че при постъпили пациентски жалби, касата ще спира плащането на лечението за един месец, ще направи проверка и ако се установи нарушение, ще се налага санкция.

Депутатите решиха здравната каса да прекратява договорите си с болници, които системно нарушават критериите за качество на медицинската помощ и при системна неудовлетвореност на пациентите от оказаните медицински дейности.

За системна неудовлетвореност ще се считат три основателни жалби от пациенти в рамките на шест месеца.

Предложението за електронни жалби, подавани с електронен код, не беше прието.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика промени Народно събрание здравна реформа Закон за здравно осигуряване министър Москов основен и допълнителен здравен здравни пакети управление на болници финансиране от НЗОК възстановяване на здравноосигу

Коментари