Публикация

Антиоксиданти срещу рака на дебелото черво

​Има ли начин да се предпазим от онкологично заболяване, още повече, ако имаме близки роднини, които са болни?


Има ли начин да се предпазим от онкологично заболяване, още повече, ако имаме близки роднини, които са болни? Много хора се вълнуват от този въпрос, още повече, че статистиката съобщава за увеличаване на пациентите с рак всяка година.

Някои видове тумори са често срещани и поради това - социално значими, казва д-р Димитър Пенчев. Най-разпространен е ракът на белия дроб, следван от този на дебелото черво. В по-богатите страни отдавна се прилагат скринингови програми, но у нас те тепърва прохождат. Първият и засега единствен опит беше програмата „Спри и се прегледай“. Скринингът се различава от профилактиката. За скринингови прегледи се канят определени рискови групи, като често те се определят само по възраст и пол. Друго важно условие е да има надежден метод за изследване. За рака на белия дроб такова изследване не съществува. Не е уместно например да се правят рентгенови снимки на пушачи през 6 месеца, защото това ще натовари с облъчване хората, без да гарантира, че ще се хване навреме тумора. При рака на дебелото черво обаче е различно. В Англия например предлагат колоноскопия за всеки над 50 г. Ако резултатите са добри и няма установени промени на дебелото черво, следващото изследване се назначава след 5 г. Смята се, че повечето тумори на това място възникват на основата на полипи (преканцерози), които могат да бъдат махнати. Те се развиват по-бавно във времето. През промеждутъка от 5 г. между двете колоноскопии всяка година се дава тест за окултно кървене. При рака на гърдата профилактиката също е лесна и достъпна.

Не случайно ракът на белия дроб и на дебелото черво са най-разпространените тумори, те са свързани с това какво ядем и какво дишаме, допълва д-р Пенчев. Ако искаме да се предпазим от рак, трябва да обърнем внимание на здравословния начин на живот – да избягваме контакта със замърсена околна среда, да не пушим, да се храним пълноценно. Това означава менюто да е балансирано като съдържание на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Доказано е, че това снижава честотата на рака на дебелото черво, казва лекарят.

Най-добре е да предпазваме, не да лекуваме. Особено внимателни трябва да са хората с фамилна анамнеза или предшестваща история за полипи на дебелото черво. Има хипотези, че антиоксидантите са ценен помощник в профилактиката на онкологичните заболявания. Те са важни за имунната система, защото неутрализират свободните радикали, които причиняват мутациите в клетките. Ресвератролът е един от най-мощните антиоксиданти, проверяван в доста проучвания. Едно от тях продължава и в момента в САЩ. Целта е да се проучи ефекта от ресвератрол за профилактиката на рака на дебелото черво. Все още е минало твърде малко време, за да се проследят резултатите в дългосрочен план. Първите резултати сочат, че няма токсична доза, дори ресвератрол да се приема в по-голяма концентрация. Това е важно, защото наред с ефективността се преценява и безопасността на препарата. Според данните тя е гарантирана. Едно от пилотните проспективни проучвания се провежда в Университета в Калифорния, като към момента е във фаза I без категорични данни за ползите от препарата в дългосрочен план.

Ресвератрол е много мощен антиоксидант, може би с 20 пъти по-голяма сила от витамин С, казва д-р Пенчев. Съдържа се в червеното вино, но за да получим лечебна доза трябва да изпием десетки бутилки наведнъж, което е практически невъзможно. Затова и медицината отдавна проучва възможностите на препарати, съдържащи различни дози от този антиоксидант. Ресвератролът е подходящ за профилактика на онкологичните заболявания при хора, които имат близки, болни от рак, които имат фамилна обремененост; които са имали някаква форма на преканцероза (стадий, предшестващ същинския тумор, който не се среща при всеки вид рак).

Предишни проучвания показват добро толериране на препарата. Научната общност чака с голямо нетърпение първите данни дали процентът на рецидивите при пациентите, които приемат ресвератрол, намалява в сравнение с контролната група.

Специално при рака на дебелото черво си заслужава пациентите да полагат усилия за запазване на здравето си, включително и чрез антиоксиданти. Съвременното лечение позволява те да живеят 15-20 г. след поставяне на диагнозата и да си отидат по съвсем други причини. Решаващо е ранното поставяне на диагнозата, подчертава д-р Пенчев. 

Коментари

Тони Петкова
17 юни 2015 16:42

Държавата ни никаква я няма в профилактиката. Ако сами не си помогнем, няма кой.