Публикация

Парите за здраве - разход или инвестиция

Дискусия „Реформиране на болниците" подготвя Национална пациентска организация като част от Икономическия форум за Югоизточна Европа, който ще се проведе в София на 18 и 19 юни 2015 г.


Здравеопазване и икономически растеж са водещите теми в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа тази година. Представители на институции, болници и експерти в сферата на здравеопазването ще вземат участие в две здравни дискусии в рамките на тазгодишното издание на Икономически форум за Югоизточна Европа – Предизвикателства пред икономическото възстановяванe. Форумът ще се проведе в периода 18-19 юни 2015 г. в Кемпински хотел Маринела.

Първата от дискусиите, която се организира от Национална пациентска организация с подкрепата на специализирана комисия „Здравеопазване“ към Германо-Българска индустриално-търговска камара, ще бъде на тема: „Реформиране на болниците – важна част от здравната реформа” и ще се проведе на 18 юни 2015 г. от 14:30 часа в зала „Киото“, Кемпински хотел Маринела. В нея участие ще вземат:

  • д-р Петър Москов – министър на здравеопазването
  • д-р Жак дьо Тоф – председател на борда на директорите на HealthcareBelgium
  • доц.д-р Костадин Ангелов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска”
  • д-р Явор Дренски– изпълнителен директор на МБАЛ „Токуда Болница София“
  • доц. д-р Атанас Щерев – основател на медицински комплекс „Д-р Щерев“
  • д-р Станимир Хасърджиев – председател на Национална пациентска организация
  • г-н Живко Иванов – управляващ партньор в консултантска къща „Симбула“

Основен акцент в програмата на дискусионния панел ще бъде представянето на доклад „Лечебните заведения за болнична помощ. Финансов доклад 2006 – 2013 г.”, изготвен от консултантска къща „Симбула“, който ще покаже основните тенденции в развитието на финансовото състояние на болниците. След края на дискусията ще бъде даден и брифинг с д-р Жак дьо Тоф.

На 19 юни 2015 г. от 14.15 в зала „София 1“, Кемпински хотел Маринела, ще се проведе втората здравна дискусия, посветена на темата „Здраве за икономически растеж. Клиничните проучвания като стратегически приоритет”, която се организира от Българската асоциация за клинични проучвания.В дискусията ще вземат участие:

  • д-р Бойко Пенков – заместник-министър на здравеопазването
  • доц. Асена Стоименова – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата
  • г-н Иван Георгиев – председател на Българска асоциация за клинични проучвания
  • д-р Борислав Борисов – консултант
  • проф. Асен Гудев – председател на Съюза на българските медицински специалисти
  • д-р Станимир Хасърджиев – председател на Национална пациентска организация

Сред гостите на двете събития ще бъдат представители на Президентство на Р България, Министерство на здравеопазването, Комисия по здравеопазването към НС, НЗОК, Изпълнителната агенция по лекарствата, Германо-Българска индустриално-търговска камара, съсловни и пациентски организации, водещи медицински специалисти и експерти в здравеопазването, фармацевтичната индустрия и др.

Икономическият форум за Югоизточна Европа "Предизвикателства пред икономическото възстановяванe" се организира от Български икономически форум и с официалната подкрепа на вицепремиера Меглена Кунева, Министерството на икономиката и Представителството на Европейската комисия в България.

Основен партньор:

Специализирана комисия „Здравеопазване“ към Германо-Българска индустриално-търговска камара

Коментари