Публикация

Заплащането на лекарите влиза в клиничните пътеки

Освобождават от такса 250 специализанти по патоанатомия, анестезиология, инфекциозни болести и спешна медицина


Зам.-министър д-р Бойко Пенков и председателят на АРМО д-р Радислав Наков

Обмисля се всяка клинична пътека да включва определени компоненти, сред които да бъде и заплащането на лекарите, което ще се даде възможност за повишаване на възнаграждението им. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на форума „Очи в очи с промените, проблемите и перспективите за младите лекари, зъболекари и студенти по медицина“, организиран от Асоциацията на студентите медици в България и Асоциацията за развитие на медицинската общност.

Според него трябва да се въведе 

стандарт, който да посочва на колко лекари трябва да  съответства броят на леглата 

в дадено болнично отделение.

"Ако искаш в отделението по гастроентерология например да имаш 80 легла, трябва да имаш назначени поне 8 специалисти. За 4-ма лекари ще имаш само 20 легла", обясни Пенков.

Между 1000 лв. и 1500 лв. трябва да е заплатата на лекарите специализанти у нас 

според 44,4% от младите ни медици. Това сочат резултатите от анкета, проведена сред 1000 родни студенти по медицина, млади лекари и специализанти в периода март - май 2015 г. от Асоциацията за развитие на медицинската общност и Асоциацията на студентите медици в България сред 326 студенти по медицина, близо 300 лекари без специалност, 300 специализанти и 126 специалисти.

Според проучването 48,4% от младите медици считат, че новата Наредба 1 за специализации е по-добра от предишната Наредба 34, но въпреки това 48,1 на сто не са доволни от нея. 69% от младите медици твърдят, че новата наредба не ги мотивира да останат да работят в България. 

Едва 23 на сто от анкетираните специализанти считат, че получават адекватно на европейското обучение. За 54,9 на сто от лекарите специализанти придобиването на специалност в България не ги подготвя добре спрямо колегите им в ЕС. За решилите все пак да специализират в родината студенти по медицина най-желана е специализацията в някоя от университетските ни болници - в София, Пловдив или Варна. 18,8 на сто от анкетираните обаче категорично не желаят да специализират у нас. Сред проблемите на лекарите специализанти у нас е месечната такса от 180 лв., която са принудени да заплащат за обучението си. Към момента специализантите "заварено положение" по старата наредба, които дължат такава такса, са 1777. Младите медици се оплакаха още, че 

болниците не назначават специализанти, защото нямат средства и не печелят от тях

Затова те искат увеличение на броя на обявените места в университетските болници, както и трудът на лекарите специализанти да се признава от НЗОК.

До 1 юли правителството трябва да приеме още облекчения за лекарите специализанти, които се обучават в най-дефицитните специалности - анестезиология, патоанатомия, спешна медицина и инфекциозни болести, заяви д-р Пенков. Властта пое ангажимент да ги освободи таксата преди по-малко от месец. Така още около 250 специализанти няма да плащат 180 лв. месечно за обучението си.

Какво мисли проф. Асен Гудев, председател на Съюза на българските медицински специалисти, за обучението на младите лекари – виж във видеото

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика клинични пътеки специализации млади лекари лекарски заплати Наредба за специализациите Асоциация на студентите медици Асоциация за развитие на медиц

Коментари

Петър  Галев
17 юни 2015 17:52

Увеличаването на заплатите на лекарите-специализанти със сигурност ще мотивира повече млади хора да практикуват в България. Трябва да отпаднат и таксите за специализация, особено в дефицитните специалности. Допустимо е да има такса само за "препълнените" със специализанти области. Освен това трябва да се помисли за доста по-високи стипендии за отличен успех в горните курсове на медицината. Всеки знае колко струва един западен учебник - цялата стипендия би отишла за него.

Петър Краев
17 юни 2015 17:22

Кучето си лае, кервана си върви. Накрая няма да остане ни един лекар тука. Изгониха децата, като изпукат професорите и ще се лекуваме с врачки.