Публикация

Москов: Спрете цигарите и кафето за 3 дни и ще си платите здравните вноски

Здравният министър коментира, че ще се гарантира цялостното лечение само срещу ангажимент пациентът да е здравноосигурен


Точната сума за една здравна вноска на месец е 16,80 лв. По размириците гледах големи групи хора все с кафе и цигари-ако си ги спестите за три дена, ще имате за здравни осигуровки. Това съвет отправи здравният министър Петър Москов към хората, които няма възможността да си плащат здравните вноски, предаде БГНЕС.

"Ако ми вменявате социална вина, приемете, че като човек искам да защитя всички хора, които независимо какво им дава системата през годините са били коректни спрямо закона. Ако аз и вие сме се осигурявали всеки месец, то няма причина някой друг да не го е правил", смята Москов.

Той посочи, че е съжалил, че е чул вчера от трибуната на парламента, че държавата изнудва за плащането на здравните осигуровки назад във времето. "Като кажеш в едно изречение, че не трябва да се търси дължимото и че системата е недофинансирана, ти си противоречиш", убеден е Петър Москов.

Относно решението за смяна на ръководството на болница "Св. Анна", здравният министър посочи, че то не е персонално, а е като всяка друга смяна на ръководство на болница. "Сменят се шефове на банки, което е обичайно, но като се смени директор на болница изведнъж представлява държавен въпрос. Нямам една причина за тази смяна, а 7 млн. и всички бяха в КТБ", оповести Москов.

"Няма отговор на въпросите сумата за всяка клинична пътека гарантира ли, че е достатъчна за качеството на лечението, не се ли дават повече пари от нужното, каква част от стойността всъщност е за труда на лекарите и сестрите, каква част от парите отиват за немедицински дейности и най-важно – този подход дава ли възможност на Касата на НС да планира дейности и пари. Да се знае чисто и ясно колко струва лечението ни", уточни Москов.

Той заяви, че разделянето на пакетите на основен и допълнителен не е свързано с икономии, а с насочена политика към основните заболявания, влияещи на здравните ни показатели като нация. Москов припомни, че в основния пакет влизат масовите заболявания, за които гражданите няма да доплащат и като здравноосигурени ще получат качествено лечение. "Дали официално или не, в българските болници в момента се доплаща за всичко, системата е бездушна и безсъвестна за последствия от заболяването ти и ако нямаш средства за консумативи или друго, си обречен", каза Москов.

Той коментира, че ще се гарантира цялостното лечение само срещу ангажимент пациентът да е здравноосигурен. "В допълнителния пакет също няма да се доплаща, там са заболяванията, които ще са с планов прием – състояния, които могат да чакат. Ще дадем краен срок, в който заболяването може да бъде излекувано. Замяна на търговския принцип с медицински показания", допълни Петър Москов.

Коментари

Тони Петкова
17 юни 2015 16:41

А който не пуши какво да прави? Да духа супата? на министъра не му се вярва, че има много хора, които са на ръба на мизерията. Ако са безработни от години, за тях и 16 лв. са много!