Публикация

Упражнения след операция на рак на гърдата?! Да има такива упражнения.

Нека ви представя 2 прости упражнения и една автопостизометрична релаксация за пациенти оперирани от рак на гърдата.


Заснехме това видео днес. Упражненията наистина не са сложни. Не ви трябва екипировка, нито специална подготовка. Упражненията са специално насочени към запазване на обема на движение в рамото. Също така са профилактика срещу елефантиазата, която понякога настъпва ,като усложнения 3-4 години, след операцията. Клипчето е публикувано с образователна цел.

Коментари

В такъв случай квалифициран терапевт прилагащ мануален или апаратен лифен дренаж и бандаж на крайника след това вероетно ще ви е от полза. След като хирургичното лечение се доказа като повече от неадекватно... комбинацията от движение и дренажа и бандажа е адекватна терапия, която може би ще подобри състоянието на майка ви. Консултирайте се с лекуващия лекар.

Искра Сотирова
13 юли 2015 10:11

Благодаря много за това видео! Майка ми е с оток 5 години след операцията... Сега виждам, че се казва елефантиаза /слонско подуване/ - буквално. Тъканите се напрягат, боли, сърби, не може да се спи.... Ще опитаме. А за ролята на кинезитерапевтите - всъщност бъдещето е пред тях. Нали знаете, че в САЩ този вид терапевти са признати официално, някои имат огромни практики и дори си наемат невролози и други специалисти-медици.... Поздрави най-сърдечни.

Кинезитерапията(физиотерапия по света, не и у нас) се използва от рехабилитаторите и кинезитерапевтите (наричани физиотерапевти по света, но не и у нас... за сега. ) За връзката лекар със специалност физикална медицина и рехабилитация и пациент... личното ми мнение , е че колегите си вършат работата с преглеждане, диагностициране и назначаване и връзката им с пациента си е добра щом клиничните пътеки вървят и санаториумите и отделенията по физикална медицина и рехабилитация в болници и ДКЦ-та функционират. Ние (рехабилитатори и кинезитерапевти) сме по-скоро пасивни в това публично да заявим какво правим, и каква полза имат обществото и колегите ни лекари от нашата работа... но и това ще се промени.:) Това е разговори, който е встрани от главната тема. А тя е "Упражнения след операция на рак на гърдата".

Напротив, колегите са си компетентни. Ако не бяха компетентни нямаше да може да пишете тук сега. Те са свършили тяхната задача- спасили са живота ви. Кинезитерапията никога не е влизала в техния курс на обучение. Експертите запознати с движението и използването му с лечебна цел по света се наричат Physiotherapiests (физиотерапевти) https://en.wikipedia.org/wiki/Physical_therapy В България ни наричат рехабилитатори или кинезитерапевти, макар че все повече се затвърждава мнението сред нас, че трябва да ни наричат физиотерапевти и да се приравняваме с колегите по света( не мисля, че ще стане официално скоро време, но можем да мечтаем) . Наша е задачата да ви научим на тези упражнения и да ви рехабилитираме и помогнем да се движите добре. Проблемът, е че в България много лекари не познават наистина професията ни и не знаят как да използват знанията и експертизата ни. Тази пропаст между професиите е пропастта, в която пропадат пациентите. Защото те са живи, но качеството на живот не се взима под внимание, както и профилактиката на усложненията. Когато става дума за кинезитерапия на практика тя почти е безплатна , защото пациентите само трябва да се научат да правят упражнения и да ги правят редовно. Затова вина имат и двете съсловия. Ние защото не говорим с вас(пациентите) и защото явно сме се предали да говорим с лекарите, които седят над нас като медицински специалисти ( А би трябвало да сме екип, поне по света е така).От страна на лекарите не знам какъв е проблема и защо не са запознати с нас и с това, с което можем да помогнем на пациентите и на тяхната работа, да се осъществи по-бързо и по-качествено. Медицината би трябало да започва и да завършва с Рехабилитация и Физиотерапия.

Искам да ви кажа, че в Сливен никой не ви казва да правите упражнения след операция на гърдата. Явно ако човек сам не се разрови не може да разчита на компетентността на лекарите.

Дочка Пенева
28 юни 2015 21:51

Правих упражнение една година след операцията и спрях.вече две години не съм правила и никой от лекарите при консултации не ми е казвал.че е важно да правя.Благодаря за полезната информация!

При мен упражненията започнаха веднага след операцията в Онкологията в София. И продължавах да ги правя у дома поне 5 години.

Обикновенно, до 10 ден обема на движение е до 90 градуса, след 10 ден вече трябва да гоним пълен обем на движение в рамото.

Да,част от тях. Можете да започнете с упражненията веднага, освен, ако лекуващия ви лекар и рехабилитатора, който работи с вас не изкаже съображения против. Обикновенно, ако всичко е минало както трябва няма проблем да започнете да се движите. Даже е задължително.

Доколкото знам, има упражнения, с които се започва веднага след операцията. Това ли са те?

Лилия Благоева
24 юни 2015 12:54

Интересува ме кога най-рано след операцията може да се почне с тези упражнения?

Рехабилитацията и Медицината би трябвало да вървят ръка за ръка. Надявам се, че в България ще се върне това мнение.