Публикация

Прилошаването по време на пътуване


Понякога радостта от предстоящите  ваканционни удоволствия се помрачава от очакваните неприятни усещания по време на пътуването - по въздух, вода или с автомобил.

Прилошаването при пътуване се дължи на претоварването на системата на равновесие от сигналите, които тя получава от очите и вътрешното ухо. Мозъкът реагира на това и излъчва свои сигнали.

Неразположението при пътуване обикновенно се проявява със замаяност, потене и позиви за повръщане.
 
Как да си помогнете?

Отправете погледа си към хоризонта, колкото може по-надалеч, когато сте на борда на клатещ се кораб, самолет, влак, кола или каквото и да било превозно средство. Така ще неутрализирате обърканите послания, които заобикалящата среда изпраща до мозъка.


Ако пътувате по море, избягвайте да стоите в затворено пространство, това само ще утежни морската болест. Най-добре е да застанете на палубата и да фокусирате погледа си върху  нещо неподвижно.

Когато пътувате с влак или автобус, гледайте напред, а не настрани -  покрай превозното средство.  Добре е да сте седнали, от дългото стоене на крак при пътуване може да ви прилошее.

Ако сте в самолет, заемете място до крилото – най-стабилната част на самолета. Добре е да сте до прозореца и  да гледате навън, за да не ви стане лошо. Ако започне да ви се гади,  стойте със затворени очи, докато неприятното чувство премине.

Отпуснете се колкото може повече, дишайте дълбоко, дръжте очите си затворени и си мислете, че вече няма да ви прилошава. Преди пътуване с кораб или самолет не си внушавайте, че ще ви стане лошо.

Никога не четете по време на път, защото погледът трябва да е фиксиран в една точка. При четене очите се движат, организмът усеща и реагира на движението по пътя и когато възприятията се насложат, се появява прилошаването.


Преди пътуване не трябва да сте с пълен стомах. Достатъчно е 1 час преди това да хапнете няколко обикновени бисквити или сухар. Ако реагирате много силно на движението, по време на път е по-добре да не ядете нищо. В никакъв случай не приемайте тежки, мазни и силно подправени храни.

Избягвайте алкохолни напитки преди и по време на пътуване. Алкохолът засилва  атаките на прилошаване.

Вземете  антихистаминово лекарство против прилошаване 1 час преди път, за да се абсорбира в кръвта.
Обърнете внимание на страничните ефекти на лекарството. Обикновенно такива препарати притъпяват вниманието и пречат на шофирането.

Коментари