Публикация

Колко часа е допустимо да сме в седнало положение

Според данните на изследване, публикувано в списанието British Journal of Sports Medicine, минимум 2 часа от 8-часовия работен ден трябва да се отделят за леко физическо натоварване.


Седналото положение е вредно за здравето

Учените отправиха официална препоръка до хората, които прекарват голяма част от деня в седнало положение. 

„След половин час седене скоростта на обмяната на веществата се забавя с 90%, а след 2 часа концентрацията на полезния холестерол, т. е. липопротеините с висока плътност, спада с 20%. Само 5 минути движение или леко физическо натоварване променят ситуацията“, посочва Гейвин Бредли, специалист по борбата със затлъстяването от клиниката „Майо“. Той отбелязва, че работещите в офиси много често имат проблем със свръхтеглото. Според Бредли лекото физическо натоварване през работния ден не само се отразява положително на здравето, но също така може да допринесе за увеличаване на производителността на труда с около 15%.

По данни на Световната здравна организация почти 95% от възрастното население в света пренебрегва физическата активност и не спазва дори най-елементарната препоръка: 30 минути умерено натоварване 5 пъти седмично. Учените отбелязват, че все пак офисната култура започва постепенно да се променя. Някои служители се стараят да стоят прави по време на деловите срещи, а други не се притесняват да прекъсват за малко работата си, за да се раздвижат.

Коментари